Denník N

Bývalá prokurátorka Mišíková: Volila by som Lipšica (podcast)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Advokátka Eva Mišíková hovorí o voľbe špeciálneho prokurátora v podcaste Denníka N s vedúcim oddelenia komentárov a publicistiky Romanom Patajom.

Parlament bude pravdepodobne ešte dnes voliť špeciálneho prokurátora. Favoritom voľby je Daniel Lipšic, ale šancu má aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel. Za Lipšica by hlasovala aj bývalá prokurátorka a advokátka Eva Mišíková. Naopak, vedúci oddelenia komentárov a publicistiky Denníka N Roman Pataj by bol proti a podporil by skôr kandidáta Petra Kysela alebo Jána Šantu.

„Keby bolo na mne, ja by som vybrala doktora Lipšica. Poznám ho viac ako dvadsať rokov z výkonu jednotlivých funkcií,“ povedala Mišíková, ktorá Lipšica zastupovala aj v kauze jeho dopravnej nehody, pri ktorej zomrel chodec. „Keď bol politicky činný v KDH, neváhal povedať o členovi hnutia Ďurkovskom, že ho treba trestne stíhať za veci, ktoré boli zistené. Vôbec si nemyslím, že by podľahol akýmkoľvek politickým tlakom, bránil by mu v tom jeho intelekt,“ myslí si Mišíková s tým, že Lipšic je podľa nej racionálny a pracovitý.

Komentátor Denníka N Roman Pataj by Daniela Lipšica nevybral. „Daniel Lipšic má za sebou naozaj hlbokú stopu, vieme o ňom veľa a máme veľa dôvodov domnievať sa, že by funkciu zvládal dobre, ale dôležité je nielen to, aké veci sú, ale aj aké sa javia,“ myslí si Pataj. „Pôsobenie pána Lipšica v tejto funkcii by neustále pre časť spoločnosti vyvolávalo pochybnosti, do akej miery sú jeho kroky ovplyvnené politikou. Som presvedčený, že by nedopustil žiadne politické tlaky, ale je to taká dôležitá inštitúcia, že by sme sa mali snažiť, aby sme dosiahli maximálne možnú dôveru verejnosti,“ myslí si Pataj.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba špeciálneho prokurátora

Slovensko

Teraz najčítanejšie