Denník N

Oči dokorán pre obraz Rodina obchodníka Filipa Scherza

Reprofoto - Galéria mesta Bratislavy
Reprofoto – Galéria mesta Bratislavy

Obraz Rodina obchodníka Filipa Scherza patrí k najreprezentatívnejším skupinovým portrétom svojho žánru a obdobia, ktorý sa na našom území zachoval. Je dielom pôvodom talianskeho maliara Giacoma Antonia Marastoniho a zobrazuje početnú rodinu jedného z najbohatších obchodníkov v Prešporku (Bratislave). Autor ho namaľoval v roku 1835 a krátko po dokončení bol prístupný aj verejnosti v jeho vtedajšom ateliéri v pálffyovskej záhrade pod Hradom.

Rozhovor o diele pre podcast Denníka N Oči dokorán poskytla kurátorka zbierky starej maľby a sochy Galérie mesta Bratislavy (GMB) Jana Luková.

Obdobie biedermeiera radíme do prvej polovice 19. storočia. Ako sa vtedy žilo v Prešporku?

Vo všeobecnosti bol prelom 18. a 19. storočia veľmi turbulentný, a to nielen pre naše mesto, ale aj pre celú Európu. Súviselo to s Francúzskou revolúciou a napoleonskými vojnami, počas ktorých aj Bratislava – vtedajší Prešporok – utrpela škody. V roku 1805 prehrali vojská nášho vtedajšieho panovníka cisára Františka I. bitku pri Slavkove. Život v meste plynul v neistote, strachu a obavách, nakopili sa aj hospodárske problémy spôsobené kontinentálnou blokádou. Nemohol sem napríklad prúdiť tovar z Anglicka.

Miestna tragédia bola, že v roku 1811 vyhorel Bratislavský hrad. Aj keď stál mimo priestoru centra, výrazne to zmenilo panorámu mesta až do 20. storočia. Vtedy začali naše mesto, čo sa týka Uhorska, výrazne predbiehať Pešť a Budín. Prejavilo sa to napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Oči dokorán

Rozhovory

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie