Denník N

Rodičia majú ťažkú dilemu: Hneváme sa na vládu, že nás núti rozhodnúť sa medzi vzdelaním a zdravím

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poslať na budúci týždeň dieťa do školy či do škôlky? Čo všetko teraz zvažujú mnohí rodičia.

Ľubomír stojí pred dilemou, či budúci týždeň pustí svojho 9-ročného syna do školy alebo nie. Škola im oznámila, že sa otvorí, no doma majú spoločný dvor s rodičmi, ktorí už majú po šesťdesiatke, a so starou mamou, ktorá má viac ako 90 rokov. Jeden z nich je navyše onkologický pacient.

„Čiže nechceme riskovať zavlečenie korony domov,“ hovorí Ľubomír. Je podľa neho ťažké izolovať deti od starých rodičov a navyše by tým prišli aj o pomoc s deťmi.

Jeho syn navštevuje školu v bratislavskom Novom Meste. Podľa Ľubomíra škola komunikuje rýchlo a jasne napriek chaosu, ktorý vytvára vláda. „Hneď ako bolo niečo plus-mínus jasné, riaditeľka nám písala email,“ hovorí. Deti majú do školy nastúpiť až od utorka, aby dovtedy zvládli otestovať rodičov a zamestnancov.

V súčasnosti sa viac prikláňa k rozhodnutiu, že syna do školy nepošle. „Zároveň ma však mrzí, že riaditeľka za dôvod nenastúpenia dieťaťa považuje iba odmietnutie testovať sa. Akoby neexistovali iné dôvody. Bolo v tom cítiť negatívnu konotáciu, ktorá nás akoby hádže do vreca s nejakými konšpirátormi, ktorí sa odmietajú testovať. Pritom chodíme na test pravidelne raz týždenne,“ hovorí Ľubo.

V podobnej situácii ako Ľubomír sa ocitli tisícky rodičov po celom Slovensku. Po tom, ako vláda v stredu oznámila otváranie časti škôl,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie