Denník N

Riaditeľka združenia Mareena: vysokoškoláci vnímajú pojem utečenec kontroverznejšie ako pojmy migrant či cudzinec

Michaela Pobudová. Foto - Andrej Lojan
Michaela Pobudová. Foto – Andrej Lojan

Riaditeľka občianskeho združenia Mareena Michaela Pobudová vysvetľuje, prečo robili medzi vysokoškolákmi výskum o vnímaní pojmov utečenec, migrant a cudzinec.

V rozhovore sa dočítate:

  • že pred rokom 2015, keď sa začala v Európe migračná kríza, aj ľudia na Slovensku vnímali utečencov so súcitom,
  • že kampane o utečencoch majú obmedzený vplyv, viac zaváži možnosť stretnúť sa s nimi osobne,
  • ako prepájajú cudzincov a miestnych a vytvárajú im možnosti stretnúť sa a spoznať sa navzájom,
  • aký význam má v tejto téme zodpovedné správanie politických a spoločenských elít.

Kedy vzniklo a čomu sa venuje združenie Mareena?

Mareenu (čítaj Marínu) sme založili v marci 2017 ako pokračovanie iniciatívy Kto pomôže? Tá vznikla v reakcii na migračnú krízu v roku 2015. Cieľom iniciatívy vtedy bolo nájsť tisíc ľudí, ktorí by prisľúbili, že ak by slovenská vláda prijala sto ľudí zo Sýrie a Iraku, pomohli by pri ich integrácii. Iniciatíva síce neuspela v presídlení týchto ľudí, no začala aktívne zapájať dobrovoľníkov do pomoci utečencom, ktorí už na Slovensko boli.

Ako?

Dobrovoľnícky program sme rozbehli v Bratislave, Nitre, Žiline a Košiciach. Rozširovali sme aktivity na poskytovanie počítačových kurzov a kurzov slovenčiny pre utečencov, neskôr na organizovanie občasných komunitných stretnutí. Keďže sme videli, že je záujem o naše služby a aktivity, rozhodli sme sa založiť organizáciu, ktorej cieľom je venovať sa integrácii utečencov do slovenskej spoločnosti. Do tejto skupiny sme neskôr pridali aj bežných migrantov, keďže potreby mali v mnohom rovnaké. A my sme mali kapacity asistovať väčšiemu počtu ľudí než nízkemu počtu utečencov, ktorí na Slovensku dostali ochranu a pobyt.

Ako sa zmenilo v prípade slovenskej verejnosti, osobitne vysokoškolákov, od roku 2015 vnímanie pojmov, ako sú utečenec, migrant a cudzinec? 

Výskumy z obdobia pred rokom 2015, najmä v západnej Európe, no zahŕňajúcej aj slovenskú populáciu, ukazovali, že ľudia vnímali utečencov, respektíve pojem utečenci, pozitívnejšie ako iné kategórie migrantov. Bolo to tým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Slovensko

Teraz najčítanejšie