Denník N

Po Kováčikovi príde Lipšic. Parlament zvolil nového špeciálneho prokurátora

Daniel Lipšic. Foto N - Tomáš Benedikovič
Daniel Lipšic. Foto N – Tomáš Benedikovič

Marian Kočner je podozrivý, že pripravoval jeho vraždu. Teraz bude bývalý politik a advokát Daniel Lipšic riadiť úrad, ktorý má vyšetrovať najväčších mafiánov.

Keď v roku 2004 vznikali špeciálna prokuratúra a špeciálny súd, už vtedy to bol politický boj. Na jednej strane minister spravodlivosti a mladý konzervatívny politik Daniel Lipšic, ktorý presviedčal, že len špeciálne inštitúcie zvládnu boj s organizovaným zločinom a mafiou, na druhej strane často aj jeho koaliční partneri, ale aj sudcovia alebo prokurátori, ktorí o tom nechceli ani počuť. Zákony súvisiace so zriadením inštitúcií napríklad na vláde vetoval aj Pavol Rusko – vtedy predseda koaličnej strany ANO a minister hospodárstva, dnes na 19 rokov odsúdený podvodník.

„V boji proti mafii nemôže byť nikto neutrálny. V boji proti mafii si každý musí vybrať, na ktorej strane stojí,“ písalo sa v roku 2006 vo výzve Verejnosť proti mafii, ktorú Lipšic podporil, keď bol súd permanente ohrozený a politici ho chceli pravidelne likvidovať.

Kým Rusko je už mesiac vo väznici, Lipšica parlament zvolil za špeciálneho prokurátora. Dostal 79 hlasov.

Podbean Player

Stalo sa to 17 rokov po tom, čo špeciálna prokuratúra vznikla. Ak sa nič mimoriadne nestane, Lipšic (47) bude špeciálnym prokurátorom sedem rokov.

Doteraz malo Slovensko iba jedného špeciálneho prokurátora – Dušana Kováčika. Do funkcie bol zvolený trikrát. Také niečo už nebude možné, Lipšic má po zmene zákona k dispozícii iba jedno funkčné obdobie.

Kováčik je vo väzbe, obvinený zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny a z korupcie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba špeciálneho prokurátora

Slovensko

Teraz najčítanejšie