Denník N

Český týždeň: Do volieb je osem mesiacov a nikto nevie, ako prebehnú

Česky premiér Andrej Babiš. Foto - TASR/AP
Česky premiér Andrej Babiš. Foto – TASR/AP

1. Ústavný súd zmenil volebný zákon. 2. Ministerstvo odmieta pomoc Nemecka v Chebe. 3. Úrady tlačia na živnostníkov, aby stiahli žiadosti o pomoc.

Pripravuje reportér českého Deníka N Kirill Ščeblykin

Českom hýbe pandémia aj rozhodnutie ústavného súdu, ktoré zamiešalo voľbami osem mesiacov pred hlasovaním. Prinášame prvý český newsfilter, zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa v Česku za týždeň stalo, ktorý budeme uverejňovať vždy v piatok.

1. Súd uškodil Babišovi, no možno aj opozícii

Ústavný súd tento týždeň zrušil časť volebného zákona. Podľa ústavy by mali sily v poslaneckej snemovni pomerne odrážať hlasovanie vo voľbách. A to zákon nespĺňal – pri prepočte hlasov na mandáty príliš nahrával veľkým stranám.

Výsledok? Víťaznému hnutiu ANO Andreja Babiša pri posledných voľbách stačilo na získanie jedného kresla o trochu viac ako 19-tisíc hlasov, zatiaľ čo pri menších stranách to mohol byť aj viac ako dvojnásobok.

S tým je zrejme koniec a českému premiérovi sa to veľmi nepáči. Babiš okrem klasických útokov na moc sudcov, pripomínajúcich reči o sudcokracii bývalého prezidenta Václava Klausa, vytiahol aj otázku, či náhodou nechce predseda ústavného súdu kandidovať za prezidenta za stranu, ktorá zrušenie zákona navrhla. Asi je premiérovi podozrivé, že by v Česku niekto niečo robil len tak.

Nervozitu niektorých politikov zvyšuje aj fakt, že ústavný súd rozhodol niekoľko mesiacov pred voľbami, a to napriek tomu, že mu prípad ležal na stole od roku 2017. Slová ústavného sudcu Jana Filipa, že spísanie cvičného návrhu nového systému mu trvalo 48 minút, keď rozhodovanie v celej veci zabralo tri roky, pôsobia trochu úsmevne.

Vymyslieť systém, ktorý by všetkým pomohol a nikomu neuškodil, nie je možné, a tak sa rokovania môžu ťahať.

Babišovi pritom možno tečú nervy úplne zbytočne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie