Denník N

High 5ive: Začínajú sa vám dni podobať? Skúste iný pohľad na čas

Ilustrácia - Ted Hunt
Ilustrácia – Ted Hunt

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Keďže možnosť viesť normálny život je výrazne obmedzená, do denného programu sa začína vkrádať rutina. Večer ste vyčerpaní a navyše konštatujete, že to bolo opäť takmer to isté. Aký je dnes vlastne deň? Netreba zúfať, radšej sa aktívne pokúste vniesť si do tej monotónnosti trochu pozitívneho neporiadku.

Mňa napríklad pri tejto téme občerstvil „špekulatívny“ dizajnér Ted Hunt. Zaoberá sa otázkou, ako vnímame čas a čo by sa stalo, keby sme si vyskúšali iné časové scenáre.

Čo tak hodinky, ktoré stoja na princípe svetlej (dennej) a tmavej (nočnej) fázy? Prečo mesačný kalendár čítať lineárne a nie v cykle lunárneho kruhu? Alebo: zažime svoj pozemský čas v kontexte plynutia hviezdneho univerza. Ďalšou možnosťou je viac si uvedomiť denné aktívne, útlmové a oddychové fázy. Nechajte sa inšpirovať.

*

Tak si tie denné fázy začleňme aj do programu dnešného vydania High 5ive. Ráno sa deň otvára štádiom naštartovania. Zlý sen, plytký spánok či zhrdzavené kosti rozhýbe telesná aktivita (cvičenie). Ale hodila by sa určite aj nejaká emocionálna vzpruha.

Môj tip je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie