Denník N

Pavla Ruska podozrievajú, že v centre pre týrané ženy spreneveril peniaze

foto – TASR
foto – TASR

Exminister hospodárstva a bývalý šéf Markízy na jar prevzal vedenie krízového centra Maják nádeje. Z účtu azylového domu odišli peniaze na muzikál, ktorý sám produkuje. Rusko tvrdí, že na zvláštnych prevodoch Maják zarobil.

Exminister hospodárstva a bývalý šéf dnes už zabudnutej politickej strany ANO Pavol Rusko, ktorý v minulosti riadil aj najsledovanejšiu televíziu Markíza, sa dnes venuje sociálnej práci.

Na jar sa stal riaditeľom krízového centra Maják nádeje, ktoré poskytuje útočisko týraným ženám a ich deťom. V Majáku dnes žije vyše dvadsať žien a ešte o niečo viac detí, dohromady sa teda stará približne o päťdesiat klientov.

Po niekoľkých mesiacoch Ruskovho pôsobenia v azylovom dome sa o Maják nádeje zrejme budú zaujímať policajti. Dôvodom sú zvláštne prevody vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur medzi azylovým domom a s Ruskom spriaznenou eseročkou Maggie, ktorá produkuje muzikál Rómeo a Júlia.

Záloha Romeo 1

Maják nádeje už má lepšie roky za sebou. Vidno to nielen na točitých schodoch za vchodom, ale najmä v izbách klientok v jednom z krídel budovy. Zatuchnutý vlhký vzduch ťažko vyvetrať aj v lete, v zime je to ešte horšie. Na stenách a stropoch sa pred časom objavila pleseň.

Sprchy a toalety, čo slúžia malým deťom, ktoré má Maják v opatere, sú v horšom stave ako kúpeľne v mnohých štátnych detských domovoch, ktoré reportér Denníka N v minulosti videl.

Azylový dom vznikol v roku 2002 ako nezisková organizácia, ktorú spoločne založila bratislavská mestská časť Staré Mesto a Nadácia Markíza. Samospráva do nej za tri eurá vložila budovu na Karpatskej ulici v centre mesta. Bolo to ešte v čase, keď bol Pavol Rusko spolumajiteľom televízie Markíza.

Keď svoj podiel predal firme CME, premenovala sa aj nadácia, ktorú založil. Od roku 2006 vystupuje ako Nadácia Priatelia a Rusko si v nej ako zakladateľ zachoval vplyv.

Na prelome februára a marca tohto roka Ruskova nadácia, ktorá má väčšinový vplyv v správnej rade, teda vo výkonnom orgáne, odvolala dlhoročného riaditeľa azylového domu Andreja Porackého a riadenie prevzal Rusko.

Najprv formálne vymenoval iného riaditeľa a centru šéfoval vďaka plnej moci. Takýto postup Denníku N ešte na jar vysvetľoval zlým mediálnym obrazom, ktorý na verejnosti má.

Krízové centrum pre týrané ženy Maják nádeje. Foto N - Tomáš Benedikovič
Krízové centrum pre týrané ženy Maják nádeje. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nakoniec sa v máji stal aj oficiálnym riaditeľom. Zástupcovia mestskej časti v orgánoch Majáka nádeje sú odvtedy s Ruskom v neustálom spore. „Pavol Rusko je neseriózny partner, ktorý pred nami skrýva účty a neustále zavádza,“ hovorí miestna poslankyňa a členka dozornej rady neziskovky Viera Satinská.

Konflikty vyvrcholili trestným oznámením pre podozrenie zo sprenevery peňazí, právnici mestskej časti ho na neznámeho páchateľa podali v júli. Dôvodom bolo niekoľko prevodov z účtov Majáka nádeje na eseročku Maggie, v ktorej v minulosti sedela Ruskova švagriná a speváčka kapely P. S. Magda Vyletelová.

Neziskovka podľa oznámenia firme poslala minimálne trikrát po 12-tisíc eur, ktoré označila ako „Záloha Romeo 1“, „Záloha Romeo 2“ a „Rezervačný poplatok 3 – Romeo.“ Spoločnosť Maggie pripravuje v Prahe na tento mesiac premiéru muzikálu Rómeo a Júlia a Pavol Rusko vystupuje na tlačovkách ako jeho producent.

V trestnom oznámení zároveň žiadajú preveriť aj niekoľko pôžičiek, ktoré si mal Pavol Rusko zobrať z Majáka nádeje vlani, teda v čase, keď mu ešte nešéfoval. V auguste a septembri 2014 mu mala neziskovka dohromady poskytnúť 25-tisíc eur.

Rusko: Pôžičku som vrátil

Poslanci Starého Mesta tvrdia, že im Rusko niekoľkokrát odmietol dať doklady o tom, či požičané peniaze vrátil, bez odozvy zostali aj žiadosti o informácie o čudných prevodoch peňazí na spoločnosť Maggie.

Trestné oznámenie už riešia policajti. „Vec je v súčasnosti v štádiu oznámenia,“ povedala krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. „Vzhľadom na prvotné úkony konania viac informácií nie je možné v súčasnosti poskytnúť.“

Maják nádeje je financovaný zo sponzorských darov a ubytované ženy si tu platia aj symbolické nájomné, no na jeho chod výrazne prispieva aj štát a samospráva. Bratislavská župa na poskytovanie sociálnych služieb tento rok poslala dotáciu 35-tisíc eur, z ústredia práce by na starostlivosť o deti mali do konca roka dostať takmer 130-tisíc eur.

Pavol Rusko tvrdí, že o žiadnom trestnom oznámení nevie. „Také niečo mohlo skrsnúť len v úplne chorej hlave,“ rozčúlil sa. „Ale spoznávajúc našich partnerov zo Starého Mesta za posledný polrok, žiadnu zákernosť neviem vylúčiť.“

Na každé z obvinení má vysvetlenie. I keď to dozornej rade nezdokladoval, 25-tisícová pôžička je podľa neho minulosťou. „Tých 25-tisíc pomohlo zachrániť štvorčlennej rodine strechu nad hlavou a peniaze boli už dávno vrátené, dávno predtým, ako som sa stal riaditeľom.“ Na doplňujúcu otázku, o akú rodinu malo ísť a prečo išli peniaze z účtov Majáka, už Rusko nereagoval.

Dá sa zarobiť na koncerte, ktorý nebol?

Exminister hospodárstva podobne vysvetľuje aj peniaze, ktoré išli z Majáka na účty spoločnosti Maggie. „Prevody, ktoré spomínate, nám umožnili si niečo kúpiť a potom to o niekoľko mesiacov za lepšiu cenu predať,“ reaguje. „Takže aby bolo jasné, peniaze sú už dávno vrátené a Maják nádeje získal viac ako päťtisíc eur.“

Rusko opäť ani po dodatočných otázkach nespresnil, čo kúpili, čo predali a ako na tom zarobili päťtisíc. I keď podľa odpovede mal nad transakciami kontrolu, pripomína, že sa odohrali ešte v čase, keď riaditeľom Majáka nebol.

Peniaze z účtu odišli 3. marca 2015, keď ešte mal byť formálne riaditeľom jeho dlhoročný predchodca Poracký. Podľa výpovedí bývalých zamestnancov neziskovky, s ktorými Denník N hovoril, Poracký do Majáka nechodil už od začiatku mesiaca, i keď podľa jeho výstupných papierov skončil k 15. marcu.

Krízové centrum pre týrané ženy Maják nádeje. Foto N - Tomáš Benedikovič
Krízové centrum pre týrané ženy Maják nádeje. Foto N – Tomáš Benedikovič

Maják podľa Ruska dokonca zarobil aj na koncerte, ktorý sa nikdy neuskutočnil. Plánovaný Benefičný koncert v Prievidzi s Desmodom a Tublatankou odvolali pre problémy s predajom vstupeniek. Uskutočniť sa mal začiatkom mája. Maják už predtým na zálohách zaplatil päťtisíc eur.

„Našli sme investora, ktorý odkúpil od nás námet a rozpracovaný projekt za sedemtisíc eur,“ odpísal Rusko. „Peniaze zaplatil už pred dvomi mesiacmi, takže v tomto prípade môžete svojich informátorov informovať, že zistená sprenevera bola mínus dvetisíc eur. Aby nedošli k omylu, záporná sprenevera je zisk.“ O koncerte vo svojom texte písal aj týždenník Plus 7 dní.

Budúcnosť Majáka je neistá

Rusko tvrdí, že doklady za tieto transakcie dozornej rade neukázal, lebo ho o to oficiálne nepožiadala. Niekoľkomesačnú snahu členiek rady nazrieť do účtovníctva Majáka považuje „za ich osobné aktivity“.

Pre problémy azylového domu sú jeho klientky už niekoľko mesiacov v neistote, lebo nevedia, dokedy tam budú môcť zostať. Rusko sa od jari snaží predať budovu na Karpatskej, ktorú neziskovka získala za symbolickú sumu od mestskej časti, lebo priestory sú podľa neho nevyhovujúce. Faktom je, že niektoré izby sú skutočne vlhké a na stenách sa objavili plesne.

Bývalý politik sa v minulosti chválil, že má kupca, čo sídlo Majáka nádeje odkúpi za 700-tisíc eur. Za získané peniaze chce Rusko podľa svojich slov vybudovať nový útulok mimo centra mesta. Staromestskí poslanci však Ruskovi nedôverujú a hovoria, že nechcú, aby mestská časť prišla o svoj majetok.

Rusko sa kritike poslancov bráni. Sám viní bývalého riaditeľa Porackého, že Maják svojím riadením pripravil o časť dotácie z bratislavskej župy, on musel nastúpiť ako „krízový manažér“ a niekoľko zamestnancov aj prepustiť.

Personálne otrasy v Majáku sa prejavili aj na starostlivosti o deti, ktoré má zverené súdom. Riaditeľka materskej školy, kam dvaja chlapci z Majáka chodia, sa sťažovala na nezáujem súčasného vedenia útulku o deti aj mestským poslancom.

V azylovom dome urobilo tento rok kontrolu aj ministerstvo práce. Zisťovalo, ako Maják spĺňa zákonné podmienky akreditácie pre krízové stredisko. Úradníci nateraz žiadne vážne pochybenia nezistili. Staré Mesto to však o Ruskovej serióznosti nepresvedčilo a rozhodla sa s Majákom ukončiť aspoň zmluvu o prenájme inej budovy na Strečnianskej ulici, kde tiež bývajú týrané ženy. Sociálne služby tam chce mestská časť poskytovať sama.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie