Denník N

Čo potrebujete mať pri sebe vo vlaku, v prírode či na ceste do školy? Aký starý má byť test, keď chodíte do práce? (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 8. 2. o 19.27 h o najnovšie rozdelenie okresov. Cestovať do prírody budete smieť aj do iného okresu, ak nebude patriť medzi čierne.

Čo sa mení od 8. februára?

Aj keď sa spúšťa takzvaný COVID automat, nečakajte uvoľňovanie ani zásadné zmeny v spôsobe života. Naďalej bude platiť zákaz vychádzania s výnimkami, na mnohé z nich bude potrebné mať pri sebe potvrdenie o teste s negatívnym výsledkom. Na väčšinu ciest najviac sedem dní starý, pri ceste do zamestnania môže byť v okresoch s epidemiologicky lepšími výsledkami aj starší.

V okresoch, kde je najhoršia situácia, musíte mať na cestu do práce test starý najviac sedem dní, v lepších okresoch s platnosťou 14 či 21 dní. Testami máte povinnosť preukazovať sa od stredy 10. februára. Vláda tak dáva priestor samosprávam a mobilným odberovým miestam, aby ľuďom umožnili dať sa otestovať.

Platí ďalej núdzový stav?

Áno, vláda v piatok večer predĺžila núdzový stav o 40 dní. Toto jej rozhodnutie musí ešte dodatočne do 20 dní potvrdiť parlament, núdzový stav má platiť do 20. marca. Len pri vyhlásenom núdzovom stave môže vláda obmedziť pohyb zákazom vychádzania. Tak ako doteraz má zákaz nočnú výnimku: od jednej v noci do piatej ráno zákaz vychádzania neplatí.

Môžem ísť do práce? 

Áno, ale len vtedy, ak nie je možné, aby ste pracovali z domu.

Potrebujem na cestu do práce negatívny test?

Áno. Od 10. februára sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie