Denník N

Frustrovaná matka, nespokojný muž. Pod povrchom manželskej krízy v románe Petry Soukupovej

Foto - hostbrno.cz, Deník N
Foto – hostbrno.cz, Deník N

Ani posledná kniha českej autorky neponúka veselé čítanie. Prináša príbeh o odcudzení a ubližovaní. O tom, ako sa odhodlanie napraviť vzťah mení na rezignáciu.

Je to jednoduchá rovnica. Na jednej strane sú rodičia, na druhej deti. Neuveriteľná zodpovednosť a prostá bezstarostnosť. Rodina.

Kým si Alica a Richard založia rodinu, zmoknú v horách, niekoľkokrát sa pohádajú a mnohé slová radšej nevyslovia.

U Petry Soukupovej je to už klasika. V jej knihách postavy skôr mlčia, to však neznamená, že nerozmýšľajú. Všetko dôležité sa odohráva v ich hlavách, v nevypovedaných vetách, ktoré ubližujú podobne ako ťaživé ticho.

Aj svoj posledný román Věci, na které nastal čas (Host 2020) vybudovala Soukupová na vnútorných monológoch. Tie postupne odhalia charakter postáv a potvrdia ho v napätých situáciách, keď konečne vyslovia to, čo sa už nedá zobrať späť.

Každý chce niečo iné

Petra Soukupová patrí medzi najúspešnejšie české spisovateľky súčasnosti. Môže za to jej zvláštny štýl, ktorý sa vyznačuje jednoduchosťou – jednoduché vety tvorené jednoduchými slovami.

Soukupová používa hovorovú češtinu, keď opisuje bežné zápasy, ktoré vedieme – vo vzťahoch, pri výchove detí, na rodinných stretnutiach. Navyše neoznačuje priamu reč, a preto text často splýva do jedného celku a nie je jasné, čo sa povedalo nahlas.

Výčitky, otázky bez odpovedí aj obavy sú súčasťou vnútorných zápasov postáv, ktoré namiesto riešení hľadajú úkryt vo vlastnom svete. A potom sa navzájom vzďaľujú svojim najbližším – partnerom a deťom.

Alica by v Richardovi mala nájsť oporu, namiesto toho sa s ním radšej nerozpráva a trieska dverami. Richard by si chcel zorganizovať čas podľa seba, ale prispôsobuje sa manželke a pokoj hľadá v práci. Každý chce niečo iné a nikto nestojí o spoločný čas. Načo aj? Veď všetko sa napokon končí hádkou, po ktorej zostáva len príšerné ticho.

Veď takto to nejde

Petra Soukupová nepíše o momentoch, ktoré si uchovávame vo fotoalbumoch. V jej románe svadba ani narodenie detí nie sú podstatné. To dôležité sa odohráva pri večeri v kuchyni, v prítmí spálne, v tme detskej izby.

„Alica pokrúti hlavou. Až teraz si Richard všimne, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie