Denník N

Matovič: Lipšic bude musieť presvedčiť aj voličov opozície, očakávam od neho nezávislosť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér povedal, že jeho práca mu neprináša radosť a z pandémie je aj on nervózny.

Kým OĽaNO vybralo špeciálneho prokurátora, tak podľa Igora Matoviča diskutovali štyri a pol hodiny. Premiér v Sobotných dialógoch na RTVS povedal, že na klube sa rozhodovali medzi Lipšicom a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Petrom Kyselom.

Lipšic napokon dostal v piatkovej voľbe 43 hlasov z 53-členného klubu.

Niektorí poslanci podľa Matoviča hovorili, že zvolenie Lipšica bude nedôveryhodné – ako keby si Smer zvolil za špeciálneho prokurátora advokáta Roberta Kaliňáka. Podľa Matoviča však treba rozlišovať, prečo kto išiel do politiky. „Smer s Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim išli do politiky, aby rozkradli Slovensko a vydali kľúčové orgány do rúk mafie. Je to ‚nebe a dudy‘ v konečných cieľoch.“

Lipšic navyše v roku 2016 odišiel z politiky, kým Kaliňák v nej zostáva. Hoci už ani on nie je poslanec, stále je členom predsedníctva strany Smer.

Matovič nepochybuje o čestných úmysloch Daniela Lipšica, „ani raz neurobil nič, čo by bolo krivé, a verím, že bude mimoriadne spravodlivý špeciálny prokurátor“.

Podbean Player

Časť verejnosti však pochybuje hlavne o tom, ako zvolenie Lipšica vyzerá a že sa nejaví byť nezávislým. Matovič hovorí, že Lipšic to bude mať ťažké, aby presvedčil aj voličov opozičných politických strán, ktorí dôverujú čestným úmyslom. „Očakávam od neho nezávislosť a politiku ‚padni, komu padni‘. Kto prekročí zákon, musí vedieť, že Daniel Lipšic je Cattani.“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Voľba špeciálneho prokurátora

Slovensko

Teraz najčítanejšie