Denník N

Puzzle sú ideálnym koníčkom v karanténe. Poskytujú únik z reality aj úľavu od chronického stresu, vravia psychológovia

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Keď si štyridsiatnik Marek našiel pod stromčekom dve balenia puzzlí, nebol veľmi prekvapený. Boli to dve škatule s motívom futbalového klubu FC Liverpool, ktoré si vypýtal od manželky, nech sa zbytočne netrápi s darčekmi.

„Na rozcvičku som si dal malé stokusové balenie, kde som musel vyskladať len jednu tribúnu štadióna,“ opisuje Marek svoje začiatky s puzzlami. Poskladať celý obrázok mu zabralo približne dve hodiny a povzbudilo k tomu, aby sa o týždeň pustil do tisíckusového balenia.

„Jeho náročnosť ma najprv šokovala – musel som vyskladať obrázok, ktorý pozostával z asi 40 – 50 zmenšených momentiek slávnej histórie klubu. Príliš mi to nešlo, postupoval som pomaly, ale vôbec mi to neprekážalo, hoci sa považujem skôr za netrpezlivého človeka,“ priznáva Marek.

Skladačky puzzle dnes zažívajú vo svete boom najmä z dôvodu pandemickej karantény, Marek je však trochu iný prípad. „U mňa to s karanténou vôbec nesúvisí, práce mám počas korony skôr viac ako menej. Chcel som mať niečo s liverpoolskou tematikou, zbadal som náhodou puzzle a rozhodol sa, že to vyskúšam, bolo to skôr inštinktívne rozhodnutie. A potom som zistil, že ma to baví skladať, a napokon aj to, že skladať puzzle je práve teraz veľká móda.“

Domáce i zahraničné e-shopy hlásia rekordný nárast predaja puzzlí, ktorý odštartoval krátko po začiatku pandémie a trvá dodnes. Jediní, koho to ani trochu neprekvapuje, sú psychológovia. Tí už dávno tvrdia, že skladanie puzzlí môže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Vzťahy

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie