Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O chybe, ktorú robí Západ, ak Alexeja Navaľného vníma ako svojho spojenca

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Alexej Navaľnyj je nesporne odvážny človek, ktorý si zaslúži obdiv, rovnako ako si, naopak, zaslúži opovrhnutie režim Vladimira Putina, ktorý sa ho pokúsil zabiť a teraz ho drží vo väzení. To však neznamená, že Navaľného by sme mali vnímať ako politika, ktorý – keby sa stal ruským prezidentom – by posunul Rusko smerom k Západu a demokracii, píše rešpektovaný britský novinár a analytik Anatol Lieven.

Jeho komentár varuje Američanov, aby nepodľahli ilúziám o Navaľnom; myslí si, že je chybou, ak Biely dom ústami ministra zahraničia Antonyho Blinkena hovorí o Navaľnom ako o „hlase miliónov a miliónov Rusov“.

Lieven zdôrazňuje, že príliš emocionálna podpora Navaľného zo strany Západu môže uškodiť progresívnym reformám v Rusku, ako sa to už raz stalo v 90. rokoch, keď sa vtedajší ruskí liberáli s podporou Američanov hlásili k Západu „a nie k ruskému k ľudu“. Navaľnyj však túto chybu celkom iste neurobí, lebo v skutočnosti má na mysli predovšetkým záujmy Ruska, nie Západu či demokracie.

Problém Ameriky je aj v jej pokrytectve. Ako vyplýva z memoárov Baracka Obamu, keď vypukla tzv. arabská jar, vtedajšia ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová – navonok sa hlásiaca k podpore demokratických procesov všade vo svete – v skutočnosti stála na strane

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie