Denník N

Pred spustením COVID automatu: o disciplíne dobrovoľnej a vynútenej

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Opatrenia možno zodpovedne dodržiavať a možno ich vynucovať. Asi sa zhodneme, ktorý spôsob je nielen účinnejší, ale pre súdržnosť spoločnosti aj efektívnejší.

Je to iba zdanlivý paradox. Štáty, ktoré majú nastavené menej prísne opatrenia, môžu byť v boji s pandémiou úspešnejšie ako tie, ktoré si zodpovednosť vynucujú autoritou. Najmä ak tá autorita (polícia a úradníci) na to nemá kapacity.

Sprísňovanie opatrení ako také, ak nie je spojené s ich zrozumiteľnosťou a vnútorným osvojením si ich dôležitosti, sa môže míňať účinkom. Mnohí odborníci argumentujú, že keby ľudia od začiatku prísne dodržiavali jednoduchú zásadu R-O-R, teda ruky, odstup a rúško, sme na tom dnes výrazne lepšie. Bez ohľadu na lockdown.

Diabol je, ako vždy, v detailoch. Stačí si raz zložiť obklopený masou ľudí rúško alebo stačí si raz neumyť po návrate z čerpacej stanice do auta ruky a môžete „to chytiť“. A aj nakaziť, skôr ako vašu nákazu odhalí test, nič netušiacich ľudí vo svojom okolí.

Menej prísne, ale zrozumiteľné a predvídateľné opatrenia sú účinnejšie ako prísnejšie, ale príliš komplikované.

Aj spustenie COVID automatu je a bude téma vášnivých polemík. Tento nástroj ako taký je rozumný, ale mätúce určite bude jeho použitie v praxi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie