Denník N

Netreba vymeniť koalíciu, treba vymeniť premiéra

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Verejnosť rozumie, že aj ministri sú ľudia a robia chyby. Ale teraz je ohrozený elementárny pocit bezpečia, že tam hore v Bratislave je napokon vždy niekto, kto aspoň približne vie, čo má v prípade krízy robiť.

Minulý týždeň rozosievala ústredná vláda do krajiny najväčší chaos, aký táto republika zažila. Taký zmätok s okamžitým vplyvom na konkrétne životy miliónov ľudí sa nepodarilo vyrobiť ani tým najneschopnejším a najskorumpovanejším vládam v časoch ich najväčších vládnych kríz.

Áno, vláda Igora Matoviča sa po rokoch vlády Smeru a uprostred covidu-19 dostala objektívne do najzložitejšej situácie, akú tu kedy nejaký kabinet mal. Len z diaľky sa tomu približuje stav, v akom krajinu prebrala po mečiarovských rokoch prvá Dzurindova vláda. Ale to, čo sme videli minulý týždeň, neospravedlňuje ani pandémia.

Vládna koalícia a zvlášť vláda vedená Igorom Matovičom sa minulý týždeň sama ponížila tak, že predvolebné video Smeru, ktoré túto partiu zobrazuje ako bandu vrieskajúcich detí, sa zdá zrazu prorocké a primerané.

Až po čase pochopíme, čo to urobí s krajinou, keď v priamom prenose pozoruje vládu, o ktorej nie je jasné, kto ju práve riadi, o čom vlastne rokuje, či práve rokuje, či sa na niečom dohodla alebo ešte nie, a čo to vlastne má byť, čo z toho pre koho vyplýva a dokedy to bude platiť.

Na slovenské vlády sme zvyknutí sa hnevať najmä vtedy, keď si uzurpujú moc, aby mohli hrabať pre seba a zabarikádovať sa vo funkciách, alebo keď nás posúvajú na východ viac ako do Európy. Teraz to však vyzerá, že viditeľná neschopnosť správať sa ako vláda spôsobí takú veľkú stratu autority štátu, že ľudia začnú hľadať istotu inde.

A vôbec to nemusia byť len samosprávy. Rovnako sa môže znova posilniť pre demokraciu zhubný pocit, že najspoľahlivejšia vec v tomto svete je patriť k nejakému klanu, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie