Denník N

Ako to vidíte vy? 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rok po voľbách a začiatku pandémie očami verejnosti.

Spomínate si? Takto pred rokom sa u nás schyľovalo k voľbám. Po dvanásťročnom únose štátu v réžii Smeru-SD a po mohutnom protestnom vzopätí občanov vyvolanom vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej verejnosť s napätím očakávala, či a v akej zostave sa opozícii podarí ujať sa vládnutia. Politická scéna sa vzhľadom na výskyt viacerých strán pohybujúcich sa na hranici zvoliteľnosti vyznačovala nebývalou nepredvídateľnosťou. Napätie v spoločnosti sa dalo krájať. Volanie po zmene sa ozývalo z tých najrozmanitejších prostredí.

Navyše sa začiatkom roka 2020 súbežne odohrali dve udalosti, ktoré potvrdili, aké zradné je v politike „prorokovať“ budúci vývoj: raketový vzostup podpory hnutia OĽaNO a zároveň závratne rýchly, aj keď neskoro zaregistrovaný nástup pandémie.

Skutočne, začiatkom februára 2020 vari nikto nepredpokladal, že by OĽaNO mohlo za pár týždňov strojnásobiť voličskú podporu. Vďaka efektnej i efektívnej protikorupčnej kampani (spomeňme si napríklad na odhalenie vily bývalého ministra Ficovej vlády Jána Počiatka) sa však „neuveriteľné stalo skutkom“.

Podobne si iba málokto vedel pred voľbami predstaviť v role šéfa exekutívy jeho predsedu Igora Matoviča. V januári 2020 v prieskume spoločnosti Actly pre RTVS ho v odpovedi na otázku, kto by bol najlepším premiérom, uviedli iba 4,2 % respondentov, čím sa ocitol na 7. mieste – za najprijateľnejším Petrom Pellegrinim (24,1 %), ale aj za Marianom Kotlebom (9,3 %), Andrejom Kiskom (8,4 %), Robertom Ficom (5,4 %), Michalom Trubanom (4,4 %) a Borisom Kollárom (4,3 %). O jeho schopnosti zvládnuť rolu premiéra nebola presvedčená ani polovica podporovateľov jeho vlastného hnutia. Matovič bol síce známy ako vášnivý odhaľovač korupčných škandálov, nevzbudzoval však dojem lídra, ktorému by „pasovalo“ kreslo premiéra. Pre drvivú väčšinu občanov by teda jeho dnešný výkon nemusel byť až takým prekvapením…

Samozrejme, vtedy ešte nikto netušil, že si vyberáme vládu do mimoriadne ťažkej a zložitej doby poznačenej ľudskými tragédiami, ekonomickým a sociálnym ohrozením, rozšírením neistoty, explóziou iracionality podkurovanou sociálnymi médiami, vynútenou zmenou každodenného života mnohých z nás. Do doby, keď sa popri naliehavých výzvach na reformy musíme zaoberať akútnymi prejavmi a následkami pandémie, o akej Európa už 90 rokov nechyrovala.

Najťažšie časy? 

Zmena, ktorú Slovensko zažíva, sa tak po viacerých stránkach dramaticky odlišuje od zmeny, po akej občania volali pred voľbami. Frustrovaná verejnosť vníma obdobie po nástupe vlády Igora Matoviča dokonca kritickejšie ako obdobie predchádzajúcich vlád Roberta Fica, Mikuláša Dzurindu či dokonca vlády Vladimíra Mečiara (tabuľka 1). Svedčia o tom zistenia nedávneho výskumu Inštitútu pre verejné otázky, ktorý podporila Nadácia Konrada Adenauera. Terénny zber reprezentatívnych dát na vzorke 1005 respondentov uskutočnila v dňoch 12. – 19. januára 2021 agentúra FOCUS.

Tabuľka 1: „Ako hodnotíte nasledujúce obdobie?“

  Jednoznačne a skôr kladne Rovnako kladne ako záporne Jednoznačne a skôr záporne
Obdobie vlády V. Mečiara (1994 – 1998)  12 26 55
Obdobie dvoch vlád M. Dzurindu (1998 – 2006) 11 32 51
Obdobie druhej a tretej vlády Smeru-SD (2012 – 2020) 20 32 46
Obdobie vlády I. Matoviča (od marca 2020 doteraz) 15 25 59

Poznámka: Zvyšok do 100 % tvoria odpovede „neviem“.
Zdroj – Inštitút pre verejné otázky a Nadácia Konrada Adenauera, január 2021 

Pandémia nastavila vysokú latku vládam všetkých krajín, ktoré zasiahla. Nikto nemal čas pripraviť sa na krízu obrovských rozmerov, kde neexistujú osvedčené, zabehané, konsenzuálne prijímané systémové riešenia a miera improvizácie je nutne vysoká. Niekde, ako napríklad v Nemecku, si predstavitelia výkonnej moci udržali v očiach verejnosti silnú pozíciu, no vyskytovali sa aj opačné prípady – či už išlo o skôr jednorazové výkyvy, alebo dlhodobejšie trendy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie