Denník N

Ružín: Dovolenková destinácia, ktorá sa vám nebude páčiť

Minimalistický prístrešok, jeden z desiatok, ktoré zmapoval na brehoch Ružína Filip Konkoľ. Foto - Filip Konkoľ
Minimalistický prístrešok, jeden z desiatok, ktoré zmapoval na brehoch Ružína Filip Konkoľ. Foto – Filip Konkoľ

Študent umenia Filip Konkoľ zdokumentoval desiatky čiernych stavieb na Ružíne. Na svojej webstránke ich ponúka ako destinácie na oddych.

„Kemp sa nachádza v bezprostrednej blízkosti vody a poskytuje ochranu pred dažďom a slnkom. Modrá farba celtoviny dokonale kontrastuje s prírodnými zemitými farbami okolia.“

Filip Konkoľ takto na webe ruzin-reality.sk opisuje jeden z prístreškov nachádzajúci sa na brehu Ružína neďaleko Košíc.

Objekt tvorí len celtovina priviazaná o konáre stromov, a preto ho aj pomenoval U minimalistu. Doplnil k nemu ešte údaje o „výbave“, a v prípade, že by ho ktosi chcel navštíviť, vyznačil na mape jeho polohu.

„Celé to pôsobí bizarne, preto som to aj poňal ironicky,“ hovorí Filip Konkoľ, ktorý z prístrešku vytvoril nezvyčajnú dovolenkovú destináciu. Tá je však len jednou z mnohých, ktoré sú súčasťou jeho projektu akejsi „cestovnej agentúry“, ktorú vytvoril v rámci semestrálnej práce na košickej Fakulte umení. Preplával kvôli nej na člne takmer celý Ružín a vyfotografoval tam desiatky takýchto čiernych stavieb. Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý vodnú nádrž spravuje, ich pritom v celej oblasti eviduje až vyše dvesto.

„Už dlhšie sa hovorí o tom, že ich zbúrajú, no zatiaľ sú stále tu,“ hovorí Filip Konkoľ.

Podľa vodohospodárov je v okolí Ružína až dvesto nelegálnych stavieb. Foto – Filip Konkoľ
Prístrešky sa často časom menia na nový zdroj odpadu v priehrade. Foto – Filip Konkoľ
Niektoré z nelegálnych prístreškov majú aj „hygienické vybavenie“. Foto – Filip Konkoľ

Ostrov odpadu

„Problémom Ružína nie sú len takéto prístrešky,“ hovorí Filip Konkoľ. Okolie vodnej nádrže a rieky Hornád pozná veľmi dobre, keďže tam od detstva chodí chytať ryby. Kedysi boli praskajúce črepy zo sklených fliaš pod nohami terčom vtipov, časom však pochopil, že situácia je veľmi vážna, a preto sa o nej rozhodol hovoriť aj prostredníctvom svojich diel.

Napríklad vlani zozbieral na Hornáde niekoľko vriec odpadkov. Povyberal z nich plastové fľaše, papuče, drôty či penovú fóliu a tie podľa fotografie s panorámou rieky popribíjal klincami na drevenú plochu.

Výsledný obraz, či skôr zapáchajúci objekt, sa však sotva komu mohol zapáčiť. Konkoľ sa však o to ani neusiloval. Práve naopak. Umiestnil ho dokonca tak, aby ho videlo množstvo ľudí –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Odpad

Vizuálne umenie

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie