Denník N

Európa Bidenovi zatiaľ nijako nepomáha, v Moskve si vyrobila hanbu

Josep Borrell. Foto - TASR/AP
Josep Borrell. Foto – TASR/AP

Počujete, ako v Kremli strieľajú zátky od šampanského?

Autor je britský novinár a spisovateľ

Je to len mesiac, čo vyhliadky režimu Vladimira Putina neboli najlepšie. Doma sa bolesť hlavy spôsobená Alexejom Navaľným zmenila na dlhotrvajúcu migrénu. Čo sa týka zahraničia, ukázalo sa, že Američania sa vracajú. Zdalo sa pravdepodobné, že bude nasledovať viac sankcií, viac protestov a viac medzinárodného tlaku.

Prešlo pár týždňov a všetko je inak. Tábor Navaľného prívržencov prerušil demonštrácie zvolávané na podporu uväzneného lídra. Tento moment odráža skôr situáciu v Bielorusku než ukrajinský majdan. Výskumy verejnej mienky ukazujú, že opozícia je v skľučujúcej pozícii. Povedané drsnejšie, väčšina Rusov dáva stále prednosť Putinovi. Ale nová taktika, ktorou je spoliehanie sa na vonkajší tlak, je hazardom. USA sú ďaleko a Európsku úniu momentálne viac zamestnáva jej nešikovná odpoveď na pandémiu a pocit hanby po katastrofálnej návšteve úniového ministra zahraničných vecí Josepa Borrella v Moskve.

Stojí za to pripomenúť, že Európska únia má vyše trojnásobne viac obyvateľov ako Rusko a jej HDP je 10-krát väčší. Ale neskúsený Borrell sa správal skôr ako prosebník, ktorý dovolil ruskému ministrovi zahraničia a majstrovi lží Sergejovi Lavrovovi, aby na spoločnej tlačovej konferencii dominoval, udával agendu a opakoval kremeľské mantry, napríklad absolútne klamstvo, že Navaľného otrava bola len predstieraná a jej cieľom bolo zaujať verejnosť. No týmto sa ponižovanie Borrella neskončilo: počas jeho návštevy Rusko vyhostilo troch diplomatov z členských krajín Európskej únie.

Cestou domov Borrell uverejnil žalostný blog, v ktorom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Joe Biden

Komentáre

Teraz najčítanejšie