Denník N

Veľký prehľad vakcín: ako chránia pred mutáciami, aké sú účinné a koľko ich EÚ objednala

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Aktualizované 22. 3.

Aká je účinnosť vakcín, kde sa ktorou očkuje, koľko si ich EÚ objednala, kedy sa schvália ďalšie a ako reagujú na nové mutácie? A ktorými z nich budeme očkovať na Slovensku?

Prinášame veľký prehľad informácií o hlavných vakcínach proti ochoreniu covid-19 (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sputnik V, Johnson & Johnson, Novavax a Sinopharm).

Keďže výskumy stále prebiehajú, článok budeme pravidelne aktualizovať.

Comirnaty (Pfizer, USA, a BioNTech, Nemecko)

Technológia: Vakcína je založená na technológii mRNA, keď sa genetická informácia S proteínu vírusu obalená v tukovom vankúši dostane do bunky. Na základe toho si telo vytvorí proteín, ktorý je dôležitou súčasťou vírusu.

Imunita ho spozná a v budúcnosti bude pripravená reagovať na skutočný vírus. Ide o novú technológiu, no vyvíja a testuje sa viac ako dve desaťročia.

Účinnosť: Vakcína má po dvoch dávkach podľa výsledkov tretej fázy klinického skúšania účinnosť proti ochoreniu 95 percent.

Analýza dát z Izraela, ktorý očkuje najrýchlejšie na svete, hovorí, že ochrana pred ochorením je 92 percent. Podľa údajov izraelského ministerstva zdravotníctva zo 750-tisíc plne zaočkovaných ľudí nad 60 rokov bolo pozitívne testovaných 531 ľudí a z nich 38 hospitalizovali v stredne vážnom, vážnom či kritickom stave.

V Izraeli sa očkuje najmä vakcínou od Pfizeru, v menšej miere aj Modernou. Z tejto krajiny prišli náznaky, že očkovanie znižuje aj šírenie vírusu.

Štúdia v The Lancet zistila, že ochranu poskytuje už po prvej dávke do 14 dní (47 percent) a od 15 do 28 dní (85 percent).

Ako chráni pred mutáciami:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie