Denník N

Ruská vakcína má veľmi šikovný dizajn, stále však vidím viacero otáznikov, vraví biochemik

Lekár a biochemik Jan Trnka. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta
Lekár a biochemik Jan Trnka. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Renomovaný časopis Lancet zverejnil ruskú štúdiu o vakcíne Sputnik V. Podľa lekára a biochemika Jana Trnku výsledky vyzerajú výborne, ale rozhodne neodporúča predbiehať alebo obchádzať Európsku liekovú agentúru.

„Môžu sa ukázať veci, ktoré v štúdii nie sú vidieť. Nepúšťal by som sa do žiadnej sólo jazdy,“ upozorňuje v rozhovore pre český Deník N.

Vysvetľuje tiež, prečo sa do klinických štúdií tak často nezapájajú starší ľudia, či bude Rusko stíhať dodávať objednané vakcíny a prečo považuje za najväčší problém to, že v štúdii nie je opísané, ako sa jej účastníci nakazili.

Video: Dali by ste sa zaočkovať ruskou vakcínou? Aké sú pochybnosti o Sputniku (autorky: Michaela Barcíková, Martina Koník)

Aký máte prvý dojem zo štúdie o vakcíne Sputnik V publikovanej v časopise Lancet? Je to dobrá správa?

Povedal by som, že to dobrá správa je. Štúdiu som si prešiel veľmi pozorne – sú v nej drobnosti, ktorým presne nerozumiem alebo sú formulované nejasne, a nedá sa vydedukovať, ako je to myslené, takže sa vynára niekoľko otáznikov. Predbežné výsledky ale vyzerajú veľmi dobre, keď ide o bezpečnosť aj účinnosť.

Dostaneme sa aj k tým otáznikom, ale najskôr treba povedať, čo sú to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie