Denník N

Neznesiteľná ľahkosť tenisového bytia: Depresia a vyhorenie neobchádzajú ani úspešných

Gael Monfils. Foto - TASR/AP
Gael Monfils. Foto – TASR/AP

Muž príde k lekárovi. Hovorí, že je deprimovaný. Že život je ťažký a krutý. Že sa cíti sám v náročnom svete, v ktorom ho čaká len neistota. Lekár mu povie: „Liečba je jednoduchá. Dnes je v meste skvelý tenista Gael Monfils. Choďte sa na neho pozrieť. To vám zdvihne náladu.“ Muž sa rozplače a povie: „Ale doktor… Ja som Monfils.“

Takto by mohla znieť aktuálna tenisová verzia smutnej anekdoty z komiksu a filmu Watchmen.

Gael Monfils už sedemnástu sezónu prináša divákom radosť. Hovorí sa o ňom, že keby hral menej na krásu, mohol by to v tenise dotiahnuť ešte ďalej ako na šieste miesto rebríčka a do grandslamového semifinále.

Roger Federer povedal, že keby si mal na niekoho kúpiť lístok, bol by to Monfils. Keby Naomi Osaková mohla byť na jeden deň inou hráčkou alebo hráčom, chcela by byť Monfilsom.

Francúz navonok pôsobí veľmi uvoľnene, akoby si z prehier veľa nerobil. Preto sa jeho plač po vypadnutí s Fínom Emilom Ruusuvuorim stal hlavnou témou prvého dňa Australian Open.

Ďalším silným momentom bolo prvé grandslamové víťazstvo kanadskej tenistky Rebeccy Marinovej po desiatich rokoch.

Oba príbehy majú niečo spoločné. Pripomínajú, že súčasťou tenisového života je často smútok, samota, depresia či vyhorenie a mentálne zdravie je rovnako dôležité ako to fyzické.

Dočítate sa:

  • prečo má Gael Monfils pocit, že sa ocitol v nočnej more;
  • ako Rebecca Marinová obetovala tenisovú kariéru, aby bola šťastná;
  • ako vyhorela svetová jednotka Ashleigh Bartyová;
  • ktorá tenistka si cez lockdown povedala, že jej je bez tenisu lepšie, a ukončila kariéru.

Monfilsova nočná mora

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) tvrdí, že tenis hrá na svete 87 miliónov ľudí. Hraním sa pritom uživí dohromady len pár stoviek najlepších mužov a žien vo dvojhre a štvorhre.

Tí, ktorí sa dostanú do prvej päťdesiatky, sú vnímaní ako víťazi. Dokážu si tenisom pekne zarobiť a dobre sa zabezpečiť. Neznamená to však automaticky, že sú aj šťastní.

Momentálne na tom nie je psychicky dobre Gael Monfils. Koronavírus prerušil jeho skvelú formu. Z posledných trinástich zápasov pred vypuknutím pandémie prehral jediný – s Novakom Djokovičom. Odvtedy však prehral šesťkrát za sebou.

Na Australian Open podľahol v päťsetovej bitke talentovanému Fínovi Emilovi Ruusuvuorimu 6:3, 4:6, 5:7, 6:3, 3:6. Na následnej tlačovke sa Francúz rozplakal. Bolo to nečakané, pretože patrí medzi ľudí, ktorí sú takmer vždy dobre naladení.

„Chcel by som sa zobudiť a povedať vám, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

História tenisu

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie