Denník N

Štatistický úrad rozhodol spor o sčítanie, môžete mať dve národnosti

Štatistický úrad stiahol návrh na zrušenie druhej otázky o národnosti v sčítaní obyvateľov. Nevyhovel teda požiadavke Györgya Gyimesiho z OĽaNO a časti mimoparlamentných maďarských politikov.

Sčítanie obyvateľov na Slovensku bude napokon obsahovať dve otázky o národnosti a ľudia u nás prvýkrát dostanú možnosť prihlásiť sa k dvom národnostiam. Štatistický úrad dnes oznámil, že pôvodne pripravený koncept sčítania obyvateľov, ktoré sa koná po desiatich rokoch a prvýkrát úplne elektronicky, sa meniť nebude.

Nová metodika sčítania obyvateľov vyvolala búrlivú verejnú diskusiu najmä medzi predstaviteľmi menšín krátko pred začiatkom procesu sčítania.

Čo spôsobilo rozruch

Rozruch spôsobila skutočnosť, že v dotazníku pribudla po tradičnej otázke „Aká je Vaša národnosť?“ nová, v takomto znení: „Hlásite sa aj k ďalšej národnosti?“ S takýmto riešením nesúhlasil poslanec OĽaNO György Gyimesi a časť maďarských mimoparlamentných politikov z SMK a Spolupatričnosti. Tvrdili, že zmena metodiky je nedomyslená a môže poškodiť maďarskú komunitu. Navrhli preto druhú otázku o národnosti zrušiť.

Ich oponenti hovorili, že druhú otázku treba zachovať, aby ľudia s viacnásobnou identitou mali možnosť vyjadriť svoj vzťah k viacerým národnostiam.

Časť vládnej koalície vyslovila podporu druhej otázke o národnosti. Vyjadrili sa tak strany SaS a Za ľudí, pridala sa prezidentka Zuzana Čaputová, verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, splnomocnenci pre menšiny a rómske komunity a väčšina Výboru pre národnostné menšiny, ktorý je poradným orgánom na úrade vlády.

Reagovali tak na skutočnosť, že štatistický úrad 29. januára predložil návrh na zmenu metodiky podľa Gyimesiho predstavy, teda bez druhej otázky o národnosti. Prekvapil tým časť koalície i verejnosti, ktorá reagovala pobúrenými vyjadreniami, petíciami a hromadnými pripomienkami.

Štatistický úrad dal návrh do skráteného medzirezortného pripomienkového konania, ktoré trvalo do 8. februára, teda do pondelka. Sčítanie sa pritom začína už o týždeň, 15. februára. Vzory dotazníkov v piatok už aj oficiálne predstavili – s výnimkou otázok o národnosti. Poslanci SaS a Za ľudí kritizovali štatistický úrad aj za to, že problém riešil v skrátenom konaní, čo bolo podľa nich porušením legislatívnych pravidiel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sčítanie obyvateľov 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie