Denník N

Behať ráno či popoludní? Štúdia na mužoch ukázala, že ráno to ani zďaleka nie je také efektívne

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

vedci z Holandska zverejnili výskum, ktorý naznačuje, že poobedňajší beh má na naše telo zásadne odlišný vplyv ako ranný.

Analyzovali tréningy 32 mužov rozdelených do dvoch skupín. Prvá 12-členná skupina vykonávala fyzickú aktivitu vždy ráno medzi ôsmou a desiatou, druhá, 20-členná skupina, trénovala popoludní od tretej do šiestej. Obe skupiny trénovali trikrát do týždňa.

Výskum trval 12 týždňov, počas ktorých odborníci pozorovali telesné zmeny u zúčastnených. Zaujímal ich úbytok tuku, prírastok svalovej hmoty či vytrvalosť, prioritne sa však sústredili na metabolické zmeny.

Primárnym cieľom štúdie bolo zistiť, ako časovanie tréningu ovplyvňuje hladinu inzulínu v krvi.

Do štúdie si preto nevybrali vrcholových športovcov, skôr naopak. Jedenásť účastníkov štúdie malo nadváhu alebo obezitu, deväť malo nealkoholicky stukovatenú pečeň a zvyšných dvanásť mužov sa liečilo na cukrovku druhého typu.

Uvedené skupiny boli rovnomerne rozdelené do „rannej“ a „poobednej“ tréningovej skupiny.

Aj keď výskum prebiehal na pomerne malej a výlučne mužskej vzorke, jednoznačne ukázal výhody popoludňajšieho tréningu pred ranným. Predovšetkým u diabetikov a ľudí so zvýšeným rizikom cukrovky.

Výsledky však naznačujú benefity popoludňajšieho tréningu aj pre bežnú zdravú populáciu.

Výklus ju pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Šport Denník N vo vašej podcastovej aplikácii.


O tom, že máme v tele akési biologické hodiny, vedia vedci už dlhšie. Práve tie určujú biologické rytmy v priebehu roka, ale aj v priebehu dňa. Napríklad rytmus telesnej teploty, spánku a bdenia či príjmu potravy.

Nereagujú len na zmeny prostredia, ale aj pripravujú organizmus na zmeny, ktoré ho ešte len čakajú.

Preto napríklad nie sú odporúčané neskoré večere, keďže organizmus sa už pripravuje na oddych, nie na spracovanie potravy.

Veľký rozdiel prekvapil

Keď odborníci zisťovali, ako biologické rytmy vplývajú na fyzickú aktivitu, všimli si výrazné odlišnosti medzi správaním sa organizmu pri rannom a pri popoludňajšom tréningu. Zmeny sa prejavili okrem iného aj v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie