Denník N

Kľúč k šťastnému bývaniu? Menej vecí, viac kvality

Veci môžu byť zdrojom radosti, ale aj stresu. Menej je viac, hlásia priaznivci diskrétneho luxusu.

Na to, aby ste sa doma cítili príjemne a komfortne, nepotrebujete množstvo vecí. Ideálne je ponechať si len tie, ktoré vás napĺňajú radosťou. Áno, také je to jednoduché! Aspoň podľa známej poradkyne pre upratovanie Marie Kondo, ktorej KonMari metóda zariaďovania domácnosti kladie do popredia práve radosť ako kľúč k efektívnemu reorganizovaniu priestoru.

Ako na to? Začnite otázkou  

Poobzerajte sa okolo seba a opýtajte sa, či vám každý kúsok nábytku, bytového doplnku alebo oblečenia robí radosť. Vystihujú vás a váš životný štýl? Inšpirujú vás?

Marie Kondo tvrdí, že ak odpoviete kladne, ste na dobrej ceste napĺňať svoje ambície. Pretože veci nie sú len veci. Ak majú byť súčasťou vášho každodenného života a obytného priestoru, stávajú sa z nich predmety s vlastnou energiou, ktorú, hoci iba podvedome, ale zato sústavne vnímate.

Prekvapivý zdroj stresu

Nie je to len záležitosť pocitov, ale aj praktického uvažovania. Obklopovať sa hordou vecí len preto, lebo vám je ľúto vyhadzovať, čo ešte v budúcnosti môžete využiť alebo s čím sa vám viažu spomienky, znamená pozvoľna zapĺňať váš osobný priestor, kút po kúte, miestnosť po miestnosti. Znižuje sa tak estetické vyznenie interiéru a, čo vás možno prekvapí, zvyšuje hladina stresového hormónu v krvi.

Pozor na „škrečkovanie“  

Výskumy ukazujú, že vecami zapratané priestory mierne zvyšujú kortizol, pretože predstavujú pre mozog búrku podnetov, ktoré naraz nedokáže spracovať. Tam, kde je zbytočne veľa nakumulovaných vecí, klesá schopnosť sústredenia, takže ľudia sú menej produktívni, no zároveň neschopní plnohodnotného relaxu – pretože zapratané priestory rozptyľujú aj od neho.

Neprehľadnosť tiež zvyšuje riziko impulzívneho nakupovania, neraz s dodatočným poznaním, že si kúpite niečo, čo už doma máte, akurát sa to v záplave iných objektov „utopilo“.

Menej vecí, viac času

Priebežné prečisťovanie priestoru je praktické aj z hľadiska časového manažmentu. Lepší prehľad, čo máte kde uložené, znamená menej času stráveného pátraním po predmetoch zapadnutých kdesi v útrobách políc a skríň. V kontexte švédskej štatistiky, ktorá uvádza, že v priebehu života minieme viac ako 5000 hodín na hľadanie vecí, iste uznáte, že každá nepremárnená minúta je výhrou.

Znovuobjavená krása priestoru

Ak sa pustíte do vytrieďovania s veľkým V podľa princípov KonMari, pripravte sa, že to bude radikálnejší zásah než bežné sobotné upratovanie a bude to zrejme vyžadovať pár vnútorných dilem, kým sa rozlúčite so všetkým, čo nepotrebujete. No priestor prefiltrovaný od zbytočností za to stojí.

Dovolí vám nanovo oceniť krásu a účel každého predmetu okolo, ako aj priestrannosť a vzdušnosť vášho domova. V premyslene organizovaných „odľahčených“ priestoroch naplno vynikne každá línia, farba či dizajnérsky detail, ale aj špičková kvalita štandardu, či už drevených parkiet alebo kúpeľňovej sanity.

Diskrétny luxus na adrese úspešných

Menej vecí a viac kvality je krédo, ktoré dokonale vystihuje Gansberg Koliba, hotový a obývaný rezidenčný projekt v lukratívnej centrálnej časti Bratislavy. Všetko od architektúry bytových domov po na mieru robené zábradlia je vyhotovené s dôrazom na nadštandardné vyznenie, aké k adrese úspešných neodmysliteľne patrí.

Využite možnosť bezpečnej virtuálnej prehliadky vzorového bytu v réžii architektky z ateliéru Architekti Šebo Lichý a pozrite si, ako nevtieravo a pôsobivo môže vyzerať diskrétny luxus diktovaný kvalitou, nie kvantitou. To, čo je pre vás dnes inšpiráciou, môže byť už zajtra novým domovom.

Byt, po akom túžite, s bonusom až do 30 000 eur

Dispozície veľkometrážnych štvorizbových bytov Gansbergu sú ako stvorené pre zariaďovanie priestoru, kde sa elegancia zlieva s útulnosťou. Prvotriedne materiálové vypracovanie skvele podtrhne vašu osobnosť, naladenú na úspech. Pozrite si posledné voľné byty na www.gansberg.sk a kontaktujte predajcu pre uplatnenie individuálneho bonusu až do výšky 30 000 eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie