Denník N

Na mapovanie britského variantu koronavírusu máme 100-tisíc testov. Prehľad o iných variantoch nemáme, sekvenujeme málo

Britský variant sa prvý raz objavil v novembri vo vzorke zo septembra 2020. Ilustračné foto – National Cancer Institute/unsplash.com
Britský variant sa prvý raz objavil v novembri vo vzorke zo septembra 2020. Ilustračné foto – National Cancer Institute/unsplash.com
  • Všetko o britskom variante nového koronavírusu – o jeho infekčnosti a smrtnosti, vplyve na očkovanie či o šírení na Slovensku.
  • Komunikácia úradu verejného zdravotníctva a ministerstva zdravotníctva je zmätočná: v Trenčíne britský variant nového koronavírusu netvoril 57 percent pozitívnych prípadov z plošného testovania. Ani oprava ministra, že išlo o 5,7 percenta, nebola správna. Správny nebol ani údaj, že prvý výskyt britského variantu u nás sme zaznamenali 14. novembra. 
  • O iných variantoch na Slovensku veľa nevieme, za celé obdobie pandémie sa u nás osekvenovalo 170 vzoriek. V Dánsku, ktoré je európskym lídrom, sekvenovali podľa údajov z polovice januára až 13 percent pozitívnych vzoriek. 

Ako sa u nás britský variant rozšíril, akými metódami sa odhaľuje, je naozaj smrteľnejší, prečo je infekčnejší a čo robiť, aby sa ďalej nešíril?

Prvý raz písal Denník N o britskom variante nového koronavírusu na Slovensku 5. januára, keď sa sekvenovaním odhalil v desiatich vzorkách na východnom Slovensku odobratých koncom decembra.

V tom čase sa o rozšírení britského variantu na Slovensku veľa nevedelo, lebo vzoriek bolo málo a pochádzali len z jedného regiónu.

Presne o mesiac neskôr zverejnilo ministerstvo zdravotníctva údaje, že „britský variant nového koronavírusu sa potvrdil v 74 percentách vzoriek preverovaných Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR“. Celkovo sa metódou RT-PCR preverilo takmer 2-tisíc vzoriek.

Vysoký výskyt britského variantu hlásila minulý týždeň aj Bratislava, kde ho našli v 23 vzorkách z 27, čo dáva 85 percent. Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach uviedla, že „až 90 percent pacientov hospitalizovaných s covidom-19 má britskú mutáciu koronavírusu“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie