Denník N

Ukrajinský prezident zakázal tri proruské televízie naraz. Podporujeme slobodu slova, nie propagandu, vraví

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto - TASR/AP
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto – TASR/AP

Cenzúra vs. informačná vojna: s výnimkou proruskej opozície vítajú prezidentov krok aj jeho kritici. Analytici sa pýtajú, prečo k tomu nedošlo už pred niekoľkými rokmi.

Zik, 112 a NewsOne. Tak sa volajú tri televízie, ktoré nedávno svojím výnosom zakázal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Na prvý pohľad jasná cenzúra a útok na slobodu slova. Keď sa však opýtate miestnych expertov, reagujú slovami, že jedinou chybou bolo, že ich nezakázali už dávno.

O čo teda ide?

Krajina vo vojne

V prvom rade si pripomeňme, že Ukrajina čelí od roku 2014 nevyhlásenej vojne zo strany Ruskej federácie, ktorá po vojenskej okupácii anektovala polostrov Krym a súčasne vyprovokovala v Donbase na východe krajiny konflikt, ktorý má tisíce obetí.

Súčasťou konfliktu, ktorému čelí náš najväčší sused, nie sú len klasické bojové metódy, ako je napríklad časté ostreľovanie, ale aj takzvaná informačná vojna. Teda šírenie dezinformácií a naratívu, ktorý už niekoľko rokov vykresľuje vládu v Kyjeve ako „fašistickú“.

Je teda zjavné, že Ukrajina prežíva mimoriadne časy, ktoré si vyžadujú nezvyčajné riešenia – tým argumentuje nielen miestna vláda, ale aj opozícia, ktorá sa nehlási k Rusku, a nami oslovené analytičky z Ukrajiny.

Keď Zelenskyj spomínané tri televízie na päť rokov zakázal, argumentoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie