Denník N

Vláda medikov prosila o pomoc, výnimku na cestu do nemocníc im nedala

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rektor najväčšej univerzity upozorňoval ministerstvá, že medici nemajú v COVID automate výnimku na prax v nemocniciach. Pred týždňom im poslal list. Doteraz mu nik neodpovedal. Ministerstvá tvrdia, že medici pomôcť môžu.

Keď vláda ohlasovala prvé plošné testovania, minister zdravotníctva Marek Krajčí z OĽaNO žiadal medikov zo záverečných ročníkov, aby prišli pomôcť s testovaním. Pomáhať ich volal aj do nemocníc, kde je stále kritická situácia. Mnohí zo študentov to aj spravili.

Univerzita Komenského teraz upozorňuje, že podľa nových pravidiel COVID automatu už mladí medici takto nemôžu pomáhať. Ministerstvá tvrdia, že to možné je. Študenti sa ocitli uprostred sporu o to, ako si interpretovať nové protipandemické opatrenia. Ich pomoc zdravotníctvu aj vzdelávanie sú v nasledujúcich týždňoch neisté.

Na list rektorovi neodpísali

Univerzita na situáciu upozorňovala už pred týždňom – v čase, keď vláda rozhodovala o nastavení COVID automatu.

„Rektor Univerzity Komenského 2. februára listom požiadal hlavného hygienika, ministra zdravotníctva, ministra školstva a ministra vnútra – ako predsedu ústredného krízového štábu, aby na vysokých školách mohla prebiehať prezenčná výučba v obmedzenom – výnimočnom režime,“ tvrdí najväčšia univerzita na Slovensku.

Rektor dodnes na list nedostal odpoveď. A uznesenie, ktoré vláda v piatok večer prijala a zverejnila, neobsahuje výnimku zo zákazu vychádzania na cestu na prax.

Univerzita Komenského a jej rektor Marek Števček, ktorý je právnik, ďalej trvajú na tom, že medici na prax potrebujú výnimku zo zákazu vychádzania. Vysokoškoláci sa totiž môžu vzdelávať len dištančne a časť z nich navyše nemá kde bývať, keďže sú internáty zatvorené.

Rektor Univerzity Komenského Marek Števček. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Študenti lekárskych fakúlt, ktorí mali dnes v rámci predštátnicovej výučby nastúpiť do klinických praxí a pomáhať v nemocniciach, museli zostať doma. V 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie