Denník N

Matematik Kollár: Juhoafrického variantu sa bojím viac ako britského. Predpokladám, že už je na Slovensku

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Otvorenie reštaurácií si vie matematik Richard Kollár predstaviť v máji. Niektorí hovoria, že pri zlepšení treba uvažovať v horizonte rokov, hovorí.

Matematik Richard Kollár v rozhovore hovorí o tom,

  • prečo je podľa neho Slovensko dátové peklo,
  • prečo má Rakúsko oproti Slovensku také dobré výsledky,
  • že pandemická komisia rokovala konštruktívne, ale na rokovaní vlády sa to zmenilo,
  • o tom, čo by malo Slovensko urobiť, aby sa tu nerozšíril juhoafrický variant a
  • prečo čaká razantné zlepšenie situácie až v máji.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí povedal, že niektorí odborníci označujú britskú mutáciu ako novú epidémiu. Súhlasíte s tým?

Zaujímavý pohľad, ale úplne s ním nesúhlasím, napriek tomu, že to je nová epidémia. Ale to by znamenalo, že každá nová mutácia znamená novú epidémiu. Napríklad vírus, ktorý sa u nás šíril v októbri a v novembri, bol zrejme silno ovplyvnený iným, zrejme českým variantom. Každý mesiac by sme tu tak mali novú epidémiu. V princípe prichádza k boju kmeňov vírusu, ktoré spolu súťažia.

Nové mutácie sa stávajú dominantnými, ak majú väčšiu schopnosť prežiť a šíriť sa. Budeme vidieť jednu vlnu za druhou. Hovoríme teraz o britskom variante, pri ňom už vieme, aký má efekt. V Rakúsku už ale zachytili veľa prípadov juhoafrickej mutácie, s ktorou majú väčšie problémy aj vakcíny.

Je už aj na Slovensku? 

Predpokladáme to. Už nám tu teda rastie nová vlna. Koncom novembra a začiatkom decembra sme nezaviedli prísnejšie opatrenia, a tak sa britský variant rozmohol. Začína ho však vytláčať nový variant, ktorý bude znovu vytlačený nejakým ďalším. Sú predpoklady, že u pacientov, ktorí majú dlhotrvajúce ochorenie, vírus výrazne mutuje. Dá sa očakávať, že varianty budú prichádzať jeden za druhým a bude potrebné na to reagovať – vakcínami aj opatreniami.

V minulých pandémiách sa stávalo a evoluční biológovia to očakávajú aj teraz, že vznikne variant, ktorý sa bude šíriť ešte rýchlejšie, vytlačí predchádzajúce, ale už nebude taký

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie