Denník N

Slovenský film Správa nezíska Oscara, ale má dobré recenzie a uvedú ho v 11 krajinách

Hlavné postavy v Správe stvárňujú Peter Ondrejička a Noël Czuczor. Foto - DNA Production
Hlavné postavy v Správe stvárňujú Peter Ondrejička a Noël Czuczor. Foto – DNA Production

Vojnová dráma o úteku dvoch slovenských židov z tábora Osvienčim sa do užšieho oscarového zoznamu nedostala, postúpil však český film, na ktorom sa podieľalo Slovensko.

Pozitívna správa dorazila z Hollywoodu, kde pandémia nezbrzdila prípravy na Oscary.

V zahraničnej kategórii postupuje do užšieho výberu česká snímka Šarlatán, na ktorej sa koprodukčne podieľalo Slovensko. Dráma, ktorú nakrútila poľská filmárka Agnieszka Holland v Česku, je v pätnástke najlepších.

Čo je, naopak, pre Slovensko sklamaním, na shortlist to nedotiahol slovenský film Správa, hoci sa skloňoval ako jeden z favoritov. Holokaustová dráma Petra Bebjaka o úteku dvoch Slovákov z Ovienčimu však svoju púť v zámorí nekončí. Má výborné recenzie vo svetových médiách, bude sa distribuovať v Spojených štátoch a ďalších desiatich krajinách.

Šarlatána nakrúcal slovenský kameraman Martin Štrba, dôležitú úlohu si v ňom zahral Juraj Loj, ďalším slovenským vkladom sú dvaja koproducenti: RTVS a slovenská spoločnosť Furia Film. V našich kinách sa premietal v lete, momentálne sa dá vidieť online na platenej strímingovej platforme DAFilms. Je to skutočný príbeh československého ľudového liečiteľa, ktorého život poznačili nacizmus, komunizmus aj skrývaná homosexualita.

„Nemala som pocit, že musím ukazovať homosexualitu, ak to nie je prirodzená súčasť deja a nekladie otázky o tom, čo je láska. A čo robí s človekom to, keď svoju orientáciu zapiera. Jan Mikolášek bol človek spätý s prírodou, z nej čerpal silu ako liečiteľ, a predsa nebol schopný prijať svoju prirodzenosť – o tomto je film. Inak pre mňa platí, že milostný príbeh je milostný príbeh. Hetero- či homosexuálny, emócie sú podobné,“ povedala pre Denník N režisérka Holland.

Aké sú šance Šarlatána na Oscara? Postup na shortlist ešte neznamená oscarovú nomináciu. Nominácie oznámia až 15. marca. Ak by sme Oscary prirovnali k športu, kde zlatá soška znamená víťazstvo a finále predstavujú oscarové nominácie, tak Šarlatán postúpil do semifinále.

Čo sa teraz bude v Hollywoode diať?

Zrekapitulujme si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie