Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O búrke na akciových trhoch a príčinách porážky davu malých investorov, ktorí zaútočili na veľké investičné fondy

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Internet vytvoril zvláštnu zmes transparentnosti a súčasne neprehľadnosti nášho sveta.

Pred desiatimi dňami to vyzeralo ako revolúcia: malí investori zaútočilli na veľké investičné fondy, keď začali nakupovať akcie upadajúceho obchodného reťazca GameStop s videohrami. Veľkí hráči na Wall Street totiž stavili veľké peniaze na to, že GameStop skrachuje, a zarobili by na tom miliardy. Malí investori svojimi nákupmi dramaticky zdvihli akcie GameStopu a veľkí investori prišli o veľké peniaze.

Vyzeralo to na obrovské víťazstvo demokratického davu proti bohatým investorom, ktorí zneužívajú finančné trhy vo svoj prospech. Lenže všetko je trochu inak a v záplave analýz na túto tému vynikajú tie, ktoré sa pozerajú na celý príbeh so skeptickým odstupom.

Jeden taký text napísal pre denník The Guardian Jevgenij Morozov, autor niekoľkých kníh o moderných technológiách a prenikavý kritik sveta internetu.

Mnohí malí investori nakupovali akcie GameStopu povzbudení davovou psychózou vyvolanou na sociálnej sieti Reddit, kde sa stretávajú milióny ľudí. Viacerí z nich vložili svoje peniaze do akcií GameStopu v nádeji, že potrestajú nenávidený Wall Street a miliardárov, ktorí manipuláciou burzy okrádajú ľudstvo. Mnohí na tejto revolúcii aj chceli zarobiť. Niektorým sa to podarilo, lebo na niekoľko dní akcie GameStopu prudko rástli, a ak ich predali včas, zarobili veľké peniaze. Mnohí však stratili, lebo po niekoľkých dňoch začali akcie GameStopu opäť klesať a už sa blížia k svojej pôvodnej hodnote.

Ale hlavným spúšťačom celého útoku na Wall Street bola existencia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie