Denník N

Prvé nemocnice už podávajú ivermektín. Okolo lieku je chaos, ľudia užívajú aj veterinárne dávky

Ivermektín v podobe takzvaného humánneho lieku. Foto - Getty Images
Ivermektín v podobe takzvaného humánneho lieku. Foto – Getty Images

Nie všetky nemocnice v tejto chvíli ivermektínu dôverujú. Aj niektorí zástancovia lieku upozorňujú, že môže zabrať, ale v kombinácii s vitamínmi a inou podpornou liečbou.

Do jedného či dvoch týždňov by mohli byť k dispozícii prvé odpovede na otázky, či je ivermektín skutočne zázračným liekom na covid-19, čo je tvrdenie, ktoré sa udomácnilo na sociálnych sieťach. Podľa informácií Denníka N začali prvé slovenské nemocnice ivermektín nasadzovať pacientom.

Ivermektín už dostali napríklad pacienti nemocníc v Prešove či v Košiciach. „Naša nemocničná lekáreň dostala Ivermektín v piatok v počte dvadsať balení z objednaného množstva sto balení,“ píše hovorkyňa prešovskej fakultnej nemocnice Renáta Cenková.

Jedno nemocničné balenie ivermektínu obsahuje sto tabliet a môže vystačiť pre dvadsaťpäť pacientov – pokiaľ dostanú jednu nárazovú dávku.

Krajčí: budú ďalšie

Mimoriadny dovoz lieku, ktorý doteraz nebol na Slovensku registrovaný pre ľudí, schválilo ministerstvo zdravotníctva koncom januára. V prvej várke išlo o zásielku 5-tisíc balení.

Tieto zásielky sú k dispozícii len v nemocniciach. V utorok minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) povedal, že schválil dovoz ďalších sedemtisíc balení, ktoré už môžu zamieriť aj do lekární.

„K dispozícii však budú len na predpis. Tento liek nie je nebezpečný, ale treba ho používať pod dohľadom lekára,“ vysvetľoval Krajčí.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) už v nedeľu potvrdil, že sa na väčších dovozoch dohodla aj vláda.

„Dohodli sme sa, že minister zdravotníctva dostal úlohu zabezpečiť dostatok liekov ivermektín a izoprinozín. To sú dva lieky, ktoré môžu pomôcť, hoci sa to nevie úplne presne, ale v každom prípade by mali byť dostupné,“ povedal Sulík na Markíze.

Video: Dali by ste sa zaočkovať ruskou vakcínou? Aké sú pochybnosti o Sputniku (autorky: Michaela Barcíková, Martina Koník)

Nie všade

V súčasnosti legálne môže ivermektín dostať len pacient v nemocnici, no nie v každej nemocnici – lekári na Slovensku totiž nie sú v názore na jeho použitie jednotní.

Ivermektín začali podávať aj v univerzitnej nemocnici v Martine i v niektorých okresných nemocniciach, pracoviská Univerzitnej nemocnice

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie