Denník N

Diplomatická katastrofa: po návšteve Ruska šéfa diplomacie EÚ vyzývajú na rezignáciu

Borrell a ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Foto - TASR/AP
Borrell a ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Foto – TASR/AP

Mala to byť návšteva, ktorá ukáže silu Európskej únie, no stal sa presný opak. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell zažil v Rusku chvíle, ktoré môžu ukončiť jeho diplomatickú kariéru.

Borrell stál v piatok na tlačovke s ruským ministrom zahraničia Lavrovom, ktorý priamo pred ním vyhlásil, že Európska únia nie je spoľahlivý partner. V ten istý deň Moskva oznámila, že vyhostí diplomatov z troch európskych štátov. Za to, že boli na demonštráciách na podporu Alexeja Navaľného.

Od návštevy Ruska v čase, keď Moskva čelí kritike za zadržanie a odsúdenie Navaľného, pritom Borrella odhovárali europoslanci, nesúhlasili s ňou ani niektoré štáty. Borrell napriek tomu do Moskvy išiel a teraz sa ukazuje, že to nebolo najlepšie rozhodnutie.

„Bola chyba ísť tam pár dní po rozsudku v procese s Navaľným a po protestoch, ktoré boli brutálne potlačené. A hlavne bolo chybou ísť tam s prázdnymi rukami,“ vraví slovenský europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Viac ako 80 europoslancov už Borrella vyzvalo, aby sa vzdal funkcie vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Europoslanci: Bolo to ponižujúce

Šimečka vraví, že Borrellova tlačovka, počas ktorej nereagoval na Lavrovovu kritiku EÚ, bola katastrofálna. Problém vidí v tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alexej Navaľnyj

Európska únia

Svet

Teraz najčítanejšie