Denník N

Daniel Lipšic: Obhajovať Haščáka sme teraz odmietli (+ podcast)

Daniel Lipšic. Foto N - Tomáš Benedikovič
Daniel Lipšic. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zvolený špeciálny prokurátor Daniel Lipšic hovorí, že prípad, kde by bol stíhaný Robert Fico, neexistuje a určite by ho nechcel osobne dozorovať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minulý týždeň ho zvolili v Národnej rade za špeciálneho prokurátora, tento týždeň trávi odovzdávaním svojej advokátskej agendy, budúci týždeň už Daniel Lipšic začne pravidelne cestovať do Pezinka, kde preberie úrad.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako vznikali špeciálna prokuratúra a Špeciálny súd, prečo inštitúcie prežili, aj keď ich politici za vlád Roberta Fica nechceli,
  • ako vníma výhrady voči svojmu zvoleniu,
  • aké prípady chce a bude môcť dozorovať,
  • ako bude musieť obmedziť spoločenské aktivity a stretávanie so známymi, ako je minister práce Milan Krajniak.

Ste zvolený špeciálny prokurátor, ale ešte nevymenovaný. Kedy k tomu príde?

Nebude to menovanie, ale zloženie sľubu do rúk predsedu parlamentu a malo by k tomu prísť niekedy budúci týždeň.

Čo budete robiť do zloženia sľubu?

Tento týždeň je pre mňa pomerne intenzívny, pretože odovzdávam prípady a klientov svojim kolegom, najmä Petrovi Kubinovi, ktorý po mne v advokátskej kancelárii Dentons preberá trestnoprávny tím. Máme niekoľko dní, aby sme túto administratívu stihli. Koncom týždňa ideme ešte na stretnutia s klientmi aj na východné Slovensko.

Ako vznikol pred osemnástimi rokmi nápad zriadiť špeciálnu prokuratúru a Špeciálny súd?

Tak, že sme videli, aký majú vplyvní ľudia kontakt na miestne orgány justície – súdy a prokuratúru. Bolo množstvo bizarných prepustení z väzby alebo rozhodnutí v merite veci, kde bolo podozrenie na nadštandardné väzby vplyvných ľudí vo svojom regióne, berúc do úvahy aj to, že Slovensko je malá krajina. Keď som nastúpil na ministerstvo spravodlivosti, dali sme myšlienku zriadenia Úradu špeciálnej prokuratúry a Špeciálneho súdu už do programového vyhlásenia vlády a začali sme na tom intenzívne pracovať. Pripravil sa návrh zákona, bol schválený, ale bolo to ťažšie obdobie, pretože sudcovia sa na súd nehrnuli. Vtedy ešte potrebovali bezpečnostnú previerku na prísne tajné a ten proces dlho trval. Množstvo ľudí síce závidelo špeciálnym sudcom a prokurátorom platy, ale že by tam chceli ísť pracovať, to sa nedá povedať. Okrem previerky išlo aj o pomerne obmedzujúci spôsob života a aj o veľmi závažné a potenciálne rizikové kauzy.

Ako sa k tomu vtedy stavali politické strany?

Druhá vláda Mikuláša Dzurindu bola asi najreformnejšia, akú sme tu mali, a týkalo sa to aj oblasti justície a spravodlivosti. Snažil som sa dať všetky kľúčové veci už do vládneho programu. Keď bol schválený, bolo z neho ťažké uhnúť, pretože som mohol argumentovať tým, že je to vo vládnom programe a je to náš záväzok. V parlamente bol napríklad veľký problém presadiť inštitút spolupracujúceho obvineného. Postavil sa vtedy proti tomu koaličný partner Pavol Rusko. Ale vďaka tomu, že kľúčové zmeny boli navrhnuté ešte v prvej polovici volebného obdobia, keď ešte koalícia bola ako-tak súdržná, sa to podarilo presadiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Daniel Lipšic

Voľba špeciálneho prokurátora

Slovensko

Teraz najčítanejšie