Denník N

Začali si čítať o zdravej strave, skončili pri podpore konšpirácií a idú aj ďalej – ženy, ktoré prepadli extrémizmu

Marjorie Taylorová Greeneová. Foto - TASR/AP
Marjorie Taylorová Greeneová. Foto – TASR/AP

QAnon, podobne ako svojho času Islamský štát, využíva pre mužov a ženy rôzne prístupy.

Hoci útok na washingtonský Kapitol, ktorý bol vyvrcholením dusnej atmosféry zámerne živenej vtedajším prezidentom Donaldom Trumpom, mohol na prvý pohľad vyzerať ako akcia „nahnevaných bielych mužov“ či ako prejav maskulínnej toxicity, pravdou je, že medzi zúčastnenými boli aj ženy a jedna z nich tam aj zomrela.

Ďalšie, medzi nimi matky najznámejších tvárí celej akcie (medzi inými „šamana“ odetého v zvieracej koži), svojich príbuzných obhajovali a povzbudzovali. To platí aj pre viacero republikánskych političiek. Napríklad aj pre predĺženú ruku konšpirátorov a prívrženkyňu hnutia QAnon, ktoré kombinuje niekoľko šialených teórií o satanistoch, pedofiloch a únoscoch detí medzi elitami, v samotnom kongrese Marjorie Taylor Greeneovú.

Viacerí odborníci, ktorí sa venujú extrémizmu, rasizmu či teóriám o údajnej nadradenosti bielej rasy, v amerických médiách upozorňovali, že fenoménu sympatií (nielen amerických) žien k týmto hnutiam, ktoré sa vôbec neprejavujú iba tichým, pasívnym súhlasom, sa treba podrobnejšie venovať, nepodceňovať ho a prichádzať s riešeniami.

Treba liečiť celé telo

„Ak ignorujeme význam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie