Denník N

Trumpov impeachment pravdepodobne neprejde, podľa politológa sa republikánski senátori boja

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Americký Senát začal už druhý proces impeachmentu bývalého prezidenta Donalda Trumpa, hoci pravdepodobnosť jeho odsúdenia je minimálna. Trump je jediným prezidentom v histórii, ktorý čelí impeachmentu dvakrát a zároveň prvým, ktorého súdia až po odchode z úradu.

Prvý proces pred rokom trval tri týždne, obvinili ho vtedy zo zneužívania moci. Nakoniec ho však v hlasovaní republikáni podporili. Teraz sa očakáva podobný záver.

Impeachment prichádza mesiac po útoku na Kapitol. Snemovňa reprezentantov v súvislosti s ním obvinila Trumpa zo vzbury. Stovky ľudí, ktorí sa dostali do budovy Kapitolu, chceli zabrániť formálnemu procesu, ktorý predchádzal nastúpeniu Joea Bidena do funkcie. Pri útoku na Kapitol zomrelo päť ľudí.

Hoci Trump má naďalej podporu dostatočného počtu republikánskych senátorov, v impeachmente jeho odporcovia pokračujú. Podľa amerického politológa z Univerzity v Severnej Karolíne Jonathana D. Weilera to má hlavne symbolickú hodnotu. „Veľa Američanov udalosti zo 6. januára nahnevali,“ hovorí pre Denník N.

„Bola to priama hrozba voči pilieru amerického demokratického systému: voči procesu, ktorým si volíme prezidenta. Niet žiadnych pochýb o tom, že bývalý prezident Trump chcel, aby k takémuto násiliu došlo. V ten deň ľudí vyzýval, aby sa vo Washingtone zišli. Chcel, aby postupovali na Kapitol. Vedel, že mnohí útočníci sa netajili úmyslom použiť silu.“

Senátori, ktorí vedú impeachment, ho postavili práve na Trumpovej reči, v ktorej svojich podporovateľov vyzýval, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie