Denník N

12 rád, ako skĺbiť home office s deťmi: Majte režim, požiadajte o pomoc, zapojte deti do domácich prác

Ilustrácia: Petra Lukovicsová
Ilustrácia: Petra Lukovicsová

„Od rána, ako sa zobudia, je tu len hluk, krik a plač,“ hovorí Zuzana o situácii doma. Spolu s manželom majú dvoch synov vo veku 5 a 10 rokov a už niekoľko mesiacov sa snažia skĺbiť prácu z domu s výchovou detí.

Podľa Zuzany je to však pre všetkých trápenie. „Od rána do večera sa len mlátia a my nerobíme nič iné, len riešime, aby netiekla krv,“ hovorí Zuzana, ktorá s rodinou žije v trojizbovom byte v Bratislave.

Ona aj manžel pracujú v korporáte a počas dňa musia byť za počítačmi. „Máme online porady, máme termíny. Obaja musíme reálne pracovať, sústrediť sa na svoju prácu, a nie sa len tváriť, že pracujeme. A hlavne, sme reálne zodpovední za to, čo urobíme, a má to aj svoje dôsledky,“ hovorí Zuzana.

Navyše bojuje s výčitkami, že starostlivosť o deti s mužom nezvládajú. „Naozaj úprimne nechápem, ako sa niekto dokáže venovať dieťaťu, dať mu tablet na maximálne hodinu denne a popritom aj pracovať,“ hovorí. „Sú situácie, keď mladšiemu synovi až vnucujeme tablet, nech sa hrá, lebo sa mu nemôžeme venovať.“

Zuzaninu situáciu sme opísali štyrom psychologičkám, ktoré sa zameriavajú na pomoc deťom a rodičom. Spýtali sme sa ich, ako skĺbiť prácu z domu so starostlivosťou o deti. Všetky sa zhodujú na tom, že pomôcť môže pevnejší režim dňa, zapojenie rodiny a známych do starostlivosti o deti, striktné oddeľovanie pracovného a voľného času a zmierenie sa s tým, že žiaden rodič nie je dokonalý.

Psychologičky zároveň upozorňujú, že neexistujú univerzálne zázračné riešenia, ktoré dokážu vyriešiť zložitú rodinnú situáciu. Tu je pár tipov, ktoré by mohli pomôcť.

Kto sú psychologičky z textu?

Pavla Koucká, česká psychologička, ktorá sa venuje najmä rodičom. Vytvorila a rozvíja koncept uvoľneného rodičovstva, o ktorom napísala knihu, ale opisuje ho aj na svojej stránke skupinyprorodice.cz.

Kornélia Ďuríková pracuje ako školská psychologička v gymnáziu v Šamoríne. Špecializuje sa na pozitívnu psychológiu, vzdelanie v tejto oblasti získala na univerzitách vo Veľkej Británii aj v USA.

Jana Bašnáková je psychologička z Centra spoločenských a psychologických vied v Slovenskej akadémii vied. S psychologičkou Evou Vavrákovou spolupracovali na knihe Psychológia pre milujúcich rodičov (treťou spoluautorkou je Jana Zemandl).

1. Majte pevný režim

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Rodina a vzťahy, Slovensko

    Teraz najčítanejšie