Denník N

Po veľkej správe o kradnutí detí v minulosti stopla holandská vláda všetky adopcie zo zahraničia

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Opísali to ako „pranie detí“. Do systému odovzdali ukradnuté dieťa oddelené od jeho biologických rodičov a premenili ho na legálne adoptované dieťa.

„Osvojili si ma z Indonézie,“ predstavila sa stručne Ana van Valenová, ktorá celé detstvo prežila v Holandsku so svojou adoptívnou rodinou.

„Ale moja mama sa ma nikdy nevzdala a nedala ma na adopciu, preto je veľmi smutné, že nás rozdelili, keď som mala dva a pol roka,“ povedala Denníku N.

Ana van Valenová je jedna z mnohých obetí obchodovania s deťmi a nelegálnych adopcií z rozvojových krajín. Biznisu, ktorý v Holandsku podľa najnovšej správy prekvital minimálne od 70. do konca 90. rokov. Vraj existujú podozrenia, že deti sa kradnú alebo kupujú ešte aj v súčasnosti.

Za posledné polstoročie bolo do Holandska adoptovaných približne 40-tisíc detí z 80 krajín sveta. Koľko z toho ilegálne, to sa asi nikdy nedozvieme.

Preto Holandsko urobilo rázny krok: zastavilo všetky adopcie zo zahraničia.

Chyby minulosti

„Adoptovaní ľudia si zaslúžia priznanie chýb, ktoré sa stali v minulosti,“ povedal po zverejnení správy minister pre právnu ochranu Sander Dekker.

„Môžu sa spoľahnúť na našu pomoc v súčasnosti. A do budúcnosti sa musíme samých seba kriticky opýtať, či a ako chceme pokračovať s adopciami zo zahraničia,“ dodal a ospravedlnil sa ako tým, ktorí boli odtrhnutí od svojich rodín, tak aj ich adoptívnym rodičom, ktorí o ničom nemuseli tušiť.

Správa, ktorá sa zameriava na deti adoptované z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie