Denník N

Dejiny by sa nemali písať na súdoch: historici holokaustu sa v Poľsku znova dostali do problémov

Na snímke z roku 1943 vedú skupinu Židov na deportácie z geta vo Varšave. Foto - TASR/AP
Na snímke z roku 1943 vedú skupinu Židov na deportácie z geta vo Varšave. Foto – TASR/AP

Akademická obec aj popredné inštitúcie sa postavili za dvojicu historikov, ktorá skúmala vinu Poliakov na vraždení Židov. Podľa súdu sa musia ospravedlniť rodine starostu, ktorý figuruje v ich rozsiahlej knihe.

Dvojica uznávaných historikov holokaustu sa podľa poľského súdu má ospravedlniť rodine starostu poľskej dediny Malinowo. Ten sa podľa ich knihy podieľal na vraždení Židov.

Podľa expertov, ktorí sa venujú skúmaniu obdobiu šoa, je proces ďalším pokračovaním trendu, ktorý sa snaží vykresľovať Poľsko výhradne ako vojnovú obeť nacistov.

Skúmanie dejín holokaustu na území Poľska je dlhodobo spolitizované. Ide pritom o krajinu, v ktorej počas druhej svetovej vojny zahynulo skoro 3,2 milióna Židov.

Dva odlišné príbehy o Poliakoch

Na jednej strane sa často rozpráva o mnohých odvážnych Poliakoch, ktorí svojim spoluobčanom pomáhali aj za cenu ohrozenia životov svojich rodín. O tej druhej stránke – kolaborantoch a tých, čo Židov udávali alebo vraždili – sa už rozpráva menej a často to vyvoláva veľkú vlnu nevôle.

Ako píše ČTK, vládnuca národno-konzervatívna strana Právo a spravodlivosť „dáva najavo, že vyšetrovanie účasti Poliakov na holokauste považuje za zneuctenie Poľska“.

Najnovší občianskoprávny proces proti dvom renomovaným historikom Janovi Grabowskému a Barbore Engelkingovej je ďalším príkladom, ktorý vyvoláva obavu o slobodu akademického výskumu.

Deutsche Welle proces označilo za lakmusový papier toho, či je v Poľsku ešte stále možný nezávislý historický výskum holokaustu.

V utorok varšavský súd rozhodol, že obaja historici sa musia ospravedlniť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie