Denník N

Mali by mať očkovaní právo na viac slobody?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Obmedzenia nie sú na to, aby sme všetci na tom boli rovnako ťažko.

Autor je ekonóm, bol predsedom Slovenskej ekonomickej spoločnosti

Mali by zaočkovaní ľudia mať nejaké výhody či úľavy od protiepidemických opatrení? Alebo by mali solidárne dodržiavať všetko to, čo väčšina spoločnosti? Som presvedčený, že pre zaočkovaných ľudí by mali platiť výrazne mäkšie pravidlá. Dôvodov je viacero, hoci úplne by stačil aj prvý. Na poradí záleží.

Obmedzenia pohybu a stretávania sa sú pre nás všetkých veľmi náročné. Jediný dôvod, prečo ich znášame, je záchrana životov. Žiaľ, tisíce životov sa zachrániť nepodarilo, ale desaťtisíce sme zachránili (môj odhad je, že pri explozívnom premorení mohlo na Slovensku zomrieť až 100-tisíc ľudí, zatiaľ ich pre covid zomrelo do 10-tisíc). Ak niekto nie je rizikový z pohľadu šírenia koronavírusu, nie je žiaden dobrý dôvod ho ďalej obmedzovať prísnymi opatreniami. Obmedzenia osobných slobôd môžu byť iba v najmenšej nevyhnutnej miere na ochranu vyššieho cieľa. V ústave to máme napísané aspoň dvakrát. Očkovaní ľudia by mali teda mať možnosť pohybovať sa voľnejšie.

Často sa spomína argument, že sme v tom spoločne, že všetci musia spravodlivo znášať obmedzenia. To je však argument falošnej solidarity – solidarity, keď mne zomrela koza, nech zomrie koza aj susedovi. Obmedzenia predsa nie sú na to, aby sme všetci na tom boli rovnako ťažko.

Pri boji s epidémiou aj pri očkovaní je kľúčový pohľad čo najvyššieho úžitku pre celú spoločnosť. Tí viac rizikoví musia, pre dobro spoločnosti, strpieť väčšie obmedzenia. Tí menej rizikoví (napríklad zaočkovaní) k dobru spoločnosti už nemajú viac ako prispieť, preto v ich prípade stačia iba menšie obmedzenia, ktoré ich stoja menej námahy (napríklad ďalej nosiť rúška).

Pritom by sme si medzi sebou mali bolesť z opatrení nejako kompenzovať – tí už zaočkovaní a s väčšou voľnosťou by mali nejako pomôcť tým ostatným. Aha, veď to sa už vlastne deje – napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie