Denník N

Sudcovia vo výbere na Najvyšší správny súd vidia diskrimináciu. Môže to ohroziť jeho vznik

Budova Najvyššieho súdu v Bratislave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Budova Najvyššieho súdu v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Osemnásť z dvadsiatich dvoch sudcov správneho kolégia chce, aby predseda súdnej rady napadol na Ústavnom súde zákon, ktorý má naplno sfunkčniť Najvyšší správny súd. Jeho fungovanie od augusta je vážne ohrozené.

Roky po ňom túžili a lobovali za jeho vznik. Najvyšší správny súd má už onedlho začať fungovať a sú to práve sudcovia správneho kolégia Najvyššieho súdu, kto jeho vznik ohrozuje.

Od začiatku sa počítalo s tým, že práve oni vytvoria základy nového súdu, ktorý má mať tridsať sudcov. Okrem nich by boli na Najvyššom správnom súde aj noví ľudia – či už nesudcovia, alebo sudcovia z iných súdov. Zákon je nastavený tak, že od augusta prejdú na Najvyšší správny súd všetky nerozhodnuté spisy zo správneho kolégia Najvyššieho súdu.

Sudcovia však takto automaticky prejsť nemôžu. Musia ísť cez výberové konanie a to považujú za problém. Upozorňujú na to odvtedy, čo im ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) predstavila svoju víziu súdu.

Teraz, teda len pár mesiacov pred tým, ako má súd začať naplno fungovať, spochybnili zákon, ktorý to má zabezpečiť. Osemnásť z dvadsiatich dvoch sudcov správneho kolégia navrhlo predsedovi súdnej rady Jánovi Mazákovi napadnúť na Ústavnom súde zákon, ktorý sfunkční Najvyšší správny súd. Vidia v ňom diskrimináciu.

Ide o to, že by mali prejsť výberovým konaním rovnako ako nesudcovia, teda právnici mimo justície. Sudcovia majú za sebou desiatky rokov rozhodovania o mnohých prípadoch. Na to, aby sa dostali na Najvyšší súd, museli absolvovať tri náročné výberové konania. Ich novým kolegom, ktorí nie sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Najvyšší správny súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie