Denník N

Školu otvorili v pondelok, v utorok prešli do čiernej fázy a v piatok musia zatvoriť. Otvorených je 28 percent škôl

Otvorila aj táto základná škola v Banskej Bystrici. Foto – TASR
Otvorila aj táto základná škola v Banskej Bystrici. Foto – TASR
  • Do škôl a škôlok sa vrátilo takmer 145-tisíc detí.
  • Deti sa nestretávajú na prestávkach ani v jedálni, učitelia sa nestriedajú, žiaci nepíšu písomky.
  • Registrácia učiteľov na očkovanie sa má začať vo štvrtok.

Celý víkend pracovali, testovali rodičov a pripravovali sa na návrat detí. Niektoré školy otvorili v pondelok, no už v utorok sa dozvedeli, že ich okres sa posunul z červenej do čiernej farby. To znamená, že od ďalšieho týždňa musia znova zatvoriť.

V utorok večer minister zdravotníctva oznámil nové farby regiónov, v ktorých začnú platiť od pondelka 15. februára nové pravidlá. Pribudli ďalšie čierne okresy, kde musia školy ostať zatvorené. Ide o okresy Dunajská Streda, Galanta, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Nitra a Snina.

Keďže doteraz boli tieto okresy červené, školy sa v nich mohli otvoriť, ak o tom rozhodol zriaďovateľ či riaditeľ školy. Regionálny hygienik vydával iba odporúčanie. Napríklad v Nitre sa školy neotvorili vôbec, keďže sa v meste zistila veľká prítomnosť britskej mutácie.

Ministerstvo školstva zverejnilo prvé údaje o tom, koľko škôl sa otvorilo. K stredajšiemu ránu to bolo 1975 škôl, čo je 28 percent. V tom je 920 škôlok, necelých 900 základných škôl a 150 stredných škôl.

V školách sa prezenčne učí takmer 145-tisíc detí.

Zdroj – minedu.sk

Aj týždeň stál za to, hovorí riaditeľka

V pondelok sa otvorila Základná škola J. A. Komenského v Seredi pre deti v 1. až v 4. ročníku, no už v stredu sa riaditeľka rozhodovala, či nevydá na zvyšok týždňa riaditeľské voľno. Čísla v Galante prudko rastú, dostáva sa medzi najhoršie okresy na Slovensku. „Dohodli sme sa, že ešte dva dni potiahneme a zatvoríme sa až od pondelka,“ hovorí riaditeľka Paulína Krivosudská.

Cez víkend škola pripravovala testovanie rodičov, učitelia pracovali v sobotu aj v nedeľu a dávali dokopy všetky negatívne testy rodičov a ďalšie potvrdenia. Z otestovaných rodičov nebol nikto pozitívny, riaditeľka však čakala aj na výsledky testovania v Galante. O otvorení školy sa rozhodlo až v nedeľu večer.

Malo to všetko zmysel, keď škola musí od pondelka zase zatvoriť? „Bola to námaha, ale stálo to za to, že sme boli otvorení aspoň týždeň,“ hovorí riaditeľka. Zatiaľ sa v škole neukázalo žiadne dieťa s príznakmi, dodržiavajú prísne hygienické pravidlá.

Len po týždni sa zatvorí aj Základná škola na Ulici kapitána Nálepku v Novom Meste nad Váhom, keďže okres prechádza od pondelka do čiernej fázy. Pre tamojšie školy sa však od pondelka začnú jarné prázdniny. Riaditeľka Želmíra Haláková je zmierená s tým, že ani po prázdninách sa ich škola neotvorí. Na prechod z horšej do lepšej fázy sú pre okres potrebné minimálne dva týždne v lepších číslach.

Do školy v Novom Meste nad Váhom nastúpilo približne 70 percent detí, pričom zatiaľ u nikoho nespozorovali príznaky nákazy a žiadne deti nemuseli ísť do izolácie. Kým sa však nákaza prejaví, trvá to niekedy aj týždeň.

Aj riaditeľka Haláková hovorí, že otvoriť hoci len na týždeň sa oplatilo. Učiteľky si nevedia vynachváliť, o koľko ľahšie sa im vyučuje, keď môžu deťom vysvetliť všetko naraz v triede a deti to oveľa ľahšie pochopia.

Škola vytvorila aj na druhom stupni skupinku žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí nemajú možnosť učiť sa online. Učia sa v zložení päť žiakov a jeden učiteľ.

Učitelia na testovaní v škole v Seredi. Zdroj – zskomsered.edupage.org

Rúško, nemiešanie skupiniek a ranné meranie teploty

Ako v týchto dňoch fungujú školy, ktoré otvorili? Dodržiavajú prísne hygienické pravidlá a snažia sa vytvoriť skupinky žiakov tak, aby sa nemiešali. Tak to robia aj na základnej škole v Seredi. Ráno robia ranný filter – deťom merajú teplotu a dezinfikujú ruky.

V škole majú zároveň rozpísaný harmonogram, podľa ktorého deti ráno vchádzajú do budovy. Ide o deti, ktoré prichádzajú už skoro ráno do rannej družiny. „1. ročník od 7.20 h do 7.30 h (A – hlavný vchod, B – tunel, C – zadný vchod),“ píše škola pokyny rodičom. Ďalšie ročníky prichádzajú postupne v 10-minútových odstupoch.

Deti sa medzi sebou cez deň už nemiešajú – zostávajú so svojím učiteľom v jednej skupinke, pričom učitelia sa nestriedajú. Školy sa snažia nemiešať skupiny detí ani v školskej jedálni – aj na obedy chodia podľa rozpisu. Na prvom stupni takisto nosia deti rúška.

Riaditeľka Haláková z Nového Mesta nad Váhom tvrdí, že učitelia v žiadnom prípade nedávajú deťom po návrate do školy písomky. Deti si upevňujú, čo sa učili cez videohovory, a s učiteľmi sa rozprávajú o tom, čo zažili cez Vianoce a v januári.

Chaos pri prechode do čiernej fázy

Obe riaditeľky pred prechodom do čiernej fázy nevedia, kto vlastne ich školu nariadi zatvoriť. Riaditeľka z Nového Mesta nad Váhom ešte neoznámila ani rodičom, či sa škola po jarných prázdninách zatvorí. Čaká na usmernenie od zriaďovateľa a ten na regionálneho hygienika.

Riaditeľka Krivosudská nerozumie, aké pravidlá pre nich vlastne budú v čiernej fáze platiť. COVID automat v čiernej fáze stanovuje, že otvorené môžu byť škôlky a prvý stupeň základných škôl – s negatívnym testom rodiča. V piatok však minister zdravotníctva Krajčí vyhlásil, že v čiernych okresoch sa školy nemôžu otvoriť vôbec.

„Keby to bolo poriadne nastavené a nemenilo sa to, zariadili by sme sa. Lenže pravidlá sa menia a väčšinou sa menia na tlačovkách. A všimla som si, že často to, čo sa povie na tlačovke, sa nedostane do uznesenia alebo vyhlášky,“ hovorí Krivosudská.

„Protirečí si to. Na jednej strane platí automat, na druhej strane niečo iné povedia v televízii. Máme mätúce informácie, ktoré je predovšetkým ťažké vysvetliť rodičom,“ hovorí riaditeľka Haláková.

V uznesení ani vo vyhláške sa nepíše, že sa školy v čiernom okrese majú zatvoriť. Ostáva tak zatiaľ na starostoch a primátoroch, ktorí sú zriaďovateľmi škôl, aby rozhodli o ich zatvorení, ak sa nachádzajú v čiernej fáze. Aj riaditeľky škôl sú preto nastavené tak, že sa ich škola v najbližších týždňoch neotvorí.

Úrad verejného zdravotníctva v utorok potvrdil, že regionálni hygienici nemôžu rozhodnúť o zatvorení školy ešte pred tým, než sa tam vyskytne nákaza. Takúto právomoc majú až po rozšírení infekcie. Regionálni hygienici preto na celom Slovensku vydávajú primátorom a starostom iba odporúčania.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v stredu povedal, že s hlavným hygienikom Jánom Mikasom rokoval o tom, aby hygienici pri otváraní škôl spolupracovali. Dohodli sa, že regionálni hygienici budú mať každú stredu online poradu s hlavným hygienikom, na ktorej preberú aktuálnu epidemickú situáciu a nové nastavenie regiónov, ktoré oznámi minister zdravotníctva vždy deň predtým. „Následne dostanú informáciu zriaďovatelia, školy a rodičia,“ povedal minister školstva.

Branislav Gröhling a Marek Krajčí. Foto – TASR

Chaos v otváraní a zatváraní škôl ilustruje riaditeľka zo Serede aj na príklade rodičov z kritickej infraštruktúry. Donedávna boli v čiernej fázy otvorené školy práve len pre túto skupinu rodičov. COVID automat sa upravil – otvorené sú škôlky, prvý stupeň aj posledné ročníky stredných škôl. Minister zdravotníctva však na tlačovke vyhlásil, že v čiernej fáze sú zatvorené všetky školy. A kam sa podeli rodičia z kritickej infraštruktúry?

Krivosudská nevie, či môže od pondelka otvoriť aspoň pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry. „Mali sme tu deti lekárov a laborantov. Teraz neviem, či im budem môcť poskytnúť vzdelávanie alebo nie,“ hovorí zúfalo riaditeľka.

Už od štvrtka sa učitelia môžu registrovať na očkovanie

Učitelia sa od soboty môžu začať očkovať, minister školstva v stredu predstavil aspoň prvé podrobnosti. V týchto dňoch ministerstvo školstva zisťuje záujem učiteľov o očkovanie. „Nemôžeme tam dať celú databázu, pretože predpokladáme, že niektorí učitelia sa nebudú chcieť dať vakcinovať,“ vysvetľuje Gröhling. Hotový zoznam učiteľov ministerstvo školstva ponúkne ministerstvu zdravotníctva, ktoré vytvorí databázu učiteľov.

Záujem o očkovanie zisťovali aj v základnej škole v Seredi, riaditeľka mala počty záujemcov nahlásiť krajskému úradu. Zamestnancom rozposlala dotazník a zo 60 učiteľov malo o očkovanie záujem 47. Medzi zvyšnými boli najmä tí, ktorí už covid prekonali.

„Je to dosť vysoké číslo, väčšina učiteľov sa chce očkovať. Nezáujem o očkovanie majú asi len dvaja učitelia, ktorí radšej ešte chcú počkať,“ hovorí riaditeľka. Mnohí učitelia nad 55 rokov váhali, pretože sa nechceli dať zaočkovať vakcínou od firmy AstraZeneca, ktorá je určená ľuďom pod 55 rokov. Keď však včera od ministra zdravotníctva počuli, že dostanú inú vakcínu (Pfizer/BioNTech), prihlásili sa.

Učitelia by sa mohli už od štvrtka prihlasovať cez formulár, v ktorom by si mohli zakliknúť, že patria medzi učiteľov. Ministerstvo verifikuje, či človek naozaj vykonáva povolanie učiteľa, a po overení dostane termín v najbližšom vakcinačnom centre.

Tento víkend by sa mali očkovať najprv učitelia v krajských mestách, ďalšie víkendy by mali prichádzať aj ďalší učitelia z regiónov, povedal minister školstva.

No stále nie je jasné, kto všetko sa bude môcť vo februári prednostne zaočkovať. Budú to len učitelia alebo aj vychovávatelia v družinách? A čo nepedagogickí zamestnanci – ekonómky, upratovačky, kuchárky? Budú zaočkovaní aj učitelia zo súkromných škôlok? Na všetky tieto otázky minister školstva nevedel odpovedať, tvrdil, že to bude závisieť od počtu vakcín, ktoré prídu na Slovensko.

„Nevidím dôvod, aby sme vylučovali učiteľov súkromných materských a nesieťových škôl, ale musíme počkať na to, ako budú prichádzať vakcíny,“ povedal minister školstva. Tvrdí, že z prvej dávky vakcín nie je možné zaočkovať všetkých učiteľov, jednotlivé skupiny však budú prichádzať na rad cez ďalšie víkendy.

Video: Dali by ste sa zaočkovať ruskou vakcínou? Aké sú pochybnosti o Sputniku (autorky: Michaela Barcíková a Martina Koník)

Podľa prieskumu z októbra sa chcelo dať zaočkovať iba 49 percent učiteľov, minister školstva tvrdí, že v školách budú zisťovať záujem a uvidia, či počet záujemcov nebude vyšší. Gröhling tvrdí, že od budúceho týždňa chcú spustiť informačné kampane pre mladých ľudí a učiteľov, kde vysvetľujú rôzne spôsoby testovania alebo aj vznik vakcíny a prečo je dôležité dať sa zaočkovať.

Učitelia, ktorí očkovanie odmietnu, budú môcť naďalej učiť, tvrdí minister Gröhling. „V obchode som tiež stretol predavačku, ktorá nie je zaočkovaná a celý deň sa stretáva s ľuďmi,“ povedal minister školstva.

Minister povedal, že vôbec neuvažujú o tom, aby škola oznamovala rodičom, ktorí učitelia sú zaočkovaní a ktorí nie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie