Denník N

Prečo utečenci utekajú z krajín, do ktorých utiekli?

Ilustračné foto - AP
Ilustračné foto – AP

Susedné krajiny Sýrie znášajú najväčší prílev utečencov, pričom už dlhé roky hostia utečencov z palestínskych území. Zo Sýrie utiekli od roku 2011 asi štyri milióny ľudí, drvivá väčšina z nich len prekročila hranice k susedom s nádejou, že to dlho nepotrvá a skoro sa vrátia domov.

Vrátiť sa domov, do vojnou zničenej nebezpečnej krajiny, alebo pokračovať ďalej do Európy s rizikom smrti po ceste. To je dilema, pred ktorou sa ocitá čoraz viac sýrskych utečencov žijúcich v štátoch ako Jordánsko či Libanon. Život u susedov je neznesiteľný, OSN znižuje pre nedostatok peňazí potravinovú pomoc, zlyháva zdravotníctvo aj školstvo, tamojšia legislatíva im neumožňuje nájsť si legálnu prácu. Keď zistia, že ich úspory sa významne stenčili, rozmýšľajú čo ďalej.

Zomrieť alebo utiecť

„Sýrčania majú len dve možnosti: vrátiť sa domov a zomrieť, alebo emigrovať,“ povedal AFP sýrsky utečenec Muhammad Harírí, ktorý žije v jordánskom tábore Zaatari.

Susedné krajiny Sýrie znášajú najväčší prílev utečencov, pričom už dlhé roky hostia utečencov z palestínskych území. Zo Sýrie utiekli od roku 2011 asi štyri milióny ľudí, drvivá väčšina z nich len prekročila hranice k susedom s nádejou, že to dlho nepotrvá a skoro sa vrátia domov.

To sa však neudialo. Z mesiacov sa stali roky, z provizória neúnosná životná situácia. „Utečenci stratili nádej, že im tu môžu dostatočne pomôcť,“ hovorí Andrew Harper z Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Tvrdí, že potom im nezostáva iné ako uvažovať o ceste do Európy. Tento rok sa dokonca v Jordánsku začal objavovať trend pohybu opačným smerom. Viac utečencov zo Sýrie sa vracia domov, ako odtiaľ prichádza.

Jordánsko aj Libanon sú chudobné, nefungujúce krajiny s mnohými bezpečnostnými aj politickými problémami, kde vládne elity neriešia ani problémy svojich občanov, nieto utečencov. Aby utečencov zvládli, potrebujú medzinárodnú pomoc, ale ani tá nefunguje práve hladko. OSN sa tento rok podarilo vyzbierať len 41 percent zo sumy, ktorú by potrebovala na pomoc utečencom v Libanone a Jordánsku. To znamenalo menej jedla pre utečencov a zdá sa, že od septembra ho bude ešte menej.

Robia z detí žobrákov

Zo sýrskych utečencov v Libanone a Jordánsku sa aj pre reštrikcie a diskrimináciu v hostiteľských krajinách stávajú ľudia na okraji spoločnosti. Kedysi prosperujúce sýrske rodiny nakupujú jedlo na dlh, deti posielajú žobrať na ulicu namiesto toho, aby ich dali do školy. Niektorým dokonca posielajú peniaze príbuzní zo Sýrie, aby prežili. „Šťastnejší“, ktorým sa podarilo zachrániť úspory  alebo im mal kto pomôcť, vyhľadajú prevádzača a pokúsia sa cez Turecko alebo severnú Afriku dostať do Európy.

Harper hovorí, že je to logické. „Ak neposkytnete zdroje krajinám ako je Jordánsko, aby mohli zabezpečiť svoje povinnosti voči utečencom, potom sa ľudia vyberú tam, kde sa to deje, a preto sa ľudia vydajú smerom k Európe.“

Príbeh fotografie

O zúfalstve sýrskych utečencov hovorí aj najnovší príbeh zo sociálnych sietí.

Fotografia sýrskeho muža, ktorému na rukách spí štvorročná dcéra, zatiaľ čo sa on snaží v uliciach libanonského Bejrútu predávať perá, vyvolala na Twittri vlnu solidarity.

Viac než 67-tisíc dolárov sa vyzbieralo len za jeden deň, hoci cieľom bolo päťtisíc. Abdul žije sám so svojimi dvoma deťmi, okrem dcérky má aj 9-ročného syna.

Podobné výjavy ako ten z fotografie sú však v uliciach Bejrútu pomerne bežné. Množstvo najmä mladých utečencov sa snaží privyrobiť si napríklad predajom kvetov, balíčkov vreckoviek či čistením topánok.  V Libanone žije viac než milión utečencov zo Sýrie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie