Denník N

Sociologička Bútorová: Dôvera k vláde sa už nevráti, pomohlo by, keby pandémiu neriadil Matovič

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Analytička Inštitútu pre verejné otázky Zora Bútorová vysvetľuje, prečo ľudia hodnotia Matovičovu vládu ešte horšie ako tie Mečiarove a Ficove. Vraví však, že strach z pandémie a slabý výkon vlády neodklonili ľudí od demokratického systému.

V rozhovore sa dočítate:

  • či ide v poklese dôvery len o pandémiu;
  • či vládu po pandémii môže zachrániť protikorupčná politika;
  • prečo majú na Slovensku väčšinou prevahu populisticko-nacionalistickí voliči.

V prieskume, ktorý si zadal IVO v agentúre Focus, vyšlo, že ľudia hodnotia Matovičovu vládu rovnako alebo dokonca horšie ako tie Mečiarove. Čím si to vysvetľujete?

Jedným z dôvodov je všeobecne rozšírený pocit ohrozenia. Ľudia sa boja o zdravie a život seba i svojich blízkych. Je to čosi bezprecedentné, čo sme nezažili za žiadnej vlády po roku 1989. Veď od poslednej pandémie španielskej chrípky uplynulo storočie. Respondenti v odpovedi na túto otázku nehodnotili priamo vládu Igora Matoviča, ale celkovú situáciu v spoločnosti. Predsa však, veľmi nepriaznivé hodnotenie dnešných čias je o to závažnejšie, že časy mečiarizmu sa zapísali do kolektívnej pamäti ako temná doba.

Nie je už v nahliadaní na Mečiara aj nejaký spomienkový optimizmus? Ľudia ho môžu hodnotiť menej kriticky, pretože si s jeho obdobím spájajú aj to, že boli mladší a často aj zdravší.

Naše zistenia to nepotvrdzujú v tom zmysle, že by éru Mečiara hodnotili lepšie starší respondenti. Istý vplyv však má politická orientácia: prívrženci Smeru i Hlasu hodnotia mečiarovské časy o čosi zhovievavejšie. Skôr sa teda môžeme pýtať, prečo vníma verejnosť súčasné obdobie až tak kriticky.

Ide len o pandémiu?

Nielen o ňu, ale aj o spôsob fungovania dnešnej vlády. Nezabúdajme, že na „vládu zmeny“, ktorú verejnosť očakávala, boli kladené mimoriadne vysoké očakávania. Dnes však ľudia pozorujú v priamom prenose problémy v riadení, ťažkosti hľadania a neraz i rešpektovania konsenzu, osobne podfarbené konflikty medzi členmi vlády či komunikačný chaos. Aj preto je vláda podľa výskumov nedôveryhodná pre tri štvrtiny občanov.

Vo vašom prieskume si vláda vyslúžila za manažovanie boja s pandémiou najhoršiu známku. Bolo to 4,06, teda štvorka.

V prieskume sme mali zaradenú aj otvorenú otázku, ktoré problémy spoločnosti respondenti považujú za najpálčivejšie. V porovnaní s výskumom agentúry Focus z mája 2020 sa dramaticky zvýšil podiel respondentov, ktorí uviedli ako najzávažnejší problém pandémiu, pričom často odpoveď ani bližšie nešpecifikovali. Zvýšila sa aj citlivosť na stav nášho ťažko skúšaného zdravotníctva.

A čo vnímanie stavu politiky?

Výrazne stúpol aj podiel respondentov, ktorí medzi najpálčivejšími problémami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie