Denník N

Rýchle zlepšenie aj chudnutie. Špecializované tréningy však majú háčik

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Šiesta časť seriálu Polmaratón. V tréningovom pláne sú prvé špecializované tréningy – krátke intervaly aj fartlek.

Aj u najlepších vytrvalcov na svete v tréningu výrazne prevažuje aktívny oddych nad námahou. Prečo? To sme vysvetlili v predchádzajúcej časti bežeckého seriálu Polmaratón, ktorá bola o pravidle 80/20.

Pri spomenutom tréningovom prístupe však zostáva nezodpovedaná otázka, ako je možné, že sú poprední svetoví atléti takí dobrí, ak 80 percent tréningu absolvujú v nízkej intenzite. Odpoveď je z veľkej časti ukrytá v zostávajúcich dvadsiatich percentách.

Tie tvoria špecializované tréningy, ktorých konkrétna podoba môže byť rôzna. Od intervalov cez výbehy do kopca až po tempový beh či takzvaný fartlek.

Šiesta časť bežeckého seriálu Polmaratón je práve o nich. O špecializovaných tréningoch, ich podobe a význame pre vrcholových aj rekreačných bežcov.

Povieme si o základných formách takéhoto tréningu, o jeho výhodách aj o tom, na čo si pri nich dať pozor. Ďalej si vysvetlíme, prečo majú veľký význam aj pre tých, ktorí športujú výlučne pre zdravie, nie kvôli prekonávaniu rekordov.

Súčasťou textu je tradične aj týždenný tréningový plán pre začínajúcich bežcov, ktorí sa pripravujú na jarný polmaratón. V šiestom týždni sú prvýkrát v pláne aj špecializované tréningy, o ktorých si budeme hovoriť. Pôjde o intervalový tréning a vyskúšame si aj takzvaný neriadený fartlek.

Polmaratón vychádza každý štvrtok. Ak chcete texty dostávať aj e-mailom, aktivujte si odber témy Polmaratón.


Podobne ako pri diétach

„Ahojte, bežci, trénujem už dlho, ale nezlepšujem sa. Čo mám zmeniť?” tak znie častá otázka v rôznych bežeckých skupinách či na internetových fórach. „Behaj intervaly!” znie častá odpoveď. Z veľkej časti je pravdivá.

Správne nastavený intervalový tréning patrí k najefektívnejším spôsobom zlepšovania sa a má veľa pozitív nielen pre vrcholových, ale aj pre rekreačných bežcov. Dokonca aj pre tých, ktorým nezáleží na posúvaní bežeckých časov a pohyb je pre nich výlučne prostriedkom k lepšiemu zdraviu či k úbytku hmotnosti.

Odpoveď, prečo by aj rekreační bežci mali behať intervaly, je podobná tej, ktorú počúvame pri otázke, prečo diéty dlhodobo nefungujú. Môže za to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Cesta k zdraviu

Polmaratón

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie