Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O príčinách prekvapivého smútku britskej verejnosti, najmä mladých ľudí

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Briti majú prepracovaný systém výskumu verejnej mienky a jednou z pravidelných otázok, ktoré ľuďom kladú, je táto: „Ako šťastní ste sa cítili včera?“ V odpovedi majú označiť číslo na škále 1 až 10, pričom desiatka je najvyššia miera šťastia. A posledný prieskum, o ktorom píše týždenník The Economist, ukázal, že Briti boli v januári mimoriadne nešťastní.

Nie je úplne jednoduché to vysvetliť, ale je isté, že s tým nejako súvisí pandémia. Tá tu však je už skoro celý rok a ešte na jar neboli Briti takí smutní – priemerné číslo spadlo od marca minulého roka zo 7,2 na 6,4. Navyše sa ukazuje, že najsmutnejší sú mladí ľudia, čo je v rozpore s obvyklou krivkou, podľa ktorej medzi najšťastnejšie patria vekové kategórie mladých (okolo dvadsiatky) a starých (nad 60). Teraz je to tak, že najšťastnejší sú starí ľudia, nasleduje stredná generácia a mladí sú na tom s náladou najhoršie.

Počasím to nebude, konštatuje sucho Economist, aj keď Briti bývajú šťastnejší v lete a smutnejší v zime, lenže v tomto prípade je prepad taký veľký, že počasie nemôže byť tou hlavnou príčinou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie