Denník N

Nechceli ho ani v druhej českej lige, teraz patrí k najväčším hviezdam Premier League

Tomáš Souček. Foto - TASR/AP
Tomáš Souček. Foto – TASR/AP

Tomáš Souček musel trénovať v parku na Žižkove, zatiaľ čo sa ľudia na chodníku pri ňom prechádzali so psami.

V októbri 2019 hrali Česi v kvalifikácii o postup na Euro v Prahe proti Anglicku. Favorit si veril na jednoduché víťazstvo, pred zápasom sa v novinárskej miestnosti väčšinou rozprávalo, o koľko gólov Česi prehrajú. Na konci duelu to však bolo úplne inak. Česko hralo skvele a zvíťazilo 2:1.

„Souček… what a player,“ povedal Ed, môj známy z britských médií, keď sme po polnoci nastupovali do taxíka pri Sinobo Stadium. Ten Souček, to je skvelý hráč.

Taxikár započul náš rozhovor a hneď sa zapojil, že so Součkom hral za mládež Slavie aj jeho brat. „Nejako nevynikal,“ dodal.

Rozhovory s taxikármi patria k najväčším klišé v športovej žurnalistike, ale tomu pražskému sa to podarilo vystihnúť. Souček dlhé roky bojoval s tým, že mu nikto neveril, nechceli ho ani tímy z druhej ligy.

Teraz doviedol Česko na Euro, West Ham United zaňho zaplatil takmer 20 miliónov libier a podľa britských médií sa oňho zaujíma Bayern Mníchov.

S Edom sme vtedy tipovali, že Souček by možno mohol čoskoro prestúpiť do tímu zo stredu tabuľky nemeckej Bundesligy. Aj my sme ho podcenili.

O dva týždne neskôr hrala Slavia na rovnakom štadióne zápas Ligy majstrov s Barcelonou. Opäť sa očakávalo ľahké víťazstvo hostí. Slavia však favorita trápila a prehrala smolne 1:2, hoci mala dosť šancí aj na výhru. Souček v strede poľa zase dominoval, hoci proti nemu stál Frenkie De Jong, Ivan Rakitić či Sergio Busquets.

Souček na jeseň 2019 dorástol na hráča európskeho formátu. West Ham United ho najskôr zobral iba na hosťovanie s opciou, ale nie preto, že by mu neveril. Tím bol ešte v januári v záchranárskom boji a nemohol si dovoliť zaplatiť 20 miliónov, ak by náhodou vypadol. V júni však opciu využil.

Z dnes 25-ročného Součka sa stal najdrahší hráč v histórii českej ligy, pričom tréner Slavie Jindřich Trpišovský hovoril, že má ešte vyššiu hodnotu.

V tejto sezóne patrí Souček k najlepším hráčom v Premier League. Keď ho cez víkend v zápase proti Fulhamu nesprávne vylúčil Mike Dean, fanúšikovia sa hnevali. Vedeli, že bez Součka by to mal West Ham ťažké. Anglická FA mu potom trest zrušila.

Tím Davida Moyesa prekvapujúco atakuje prvú štvorku, momentálne je šiesty. Český záložník má na tom veľkú zásluhu.

Ak odpočítame premenené penalty, Souček nastrieľal viac gólov ako ktorýkoľvek iný záložník v Premier League okrem Ilkaya Gundogana z Manchestru City. Obaja sa presadili osemkrát, Bruno Fernandes z Manchestru United sedemkrát.

Souček v strede poľa vytvoril fantastickú dvojicu s defenzívnejšie ladeným Angličanom Declanom Riceom, o ktorého sa intenzívne zaujímala Chelsea. Od začiatku decembra dal Souček sedem ligových gólov vrátane dvoch v derby proti Crystalu Palace. Ak by ho chcel kúpiť Bayern, potreboval by vraj 40 až 50 miliónov libier.

Nechcel robiť kotúle

Cesta do Premier League bola pre Součka mimoriadne náročná. Celú mládežnícku kariéru strávil v Slavii, ale pre jej A-tím nebol najskôr dosť dobrý. Slavia ho teda chcela poslať na hosťovanie. Odmietli ho však dva kluby z druhej ligy: Vlašim aj Frýdek-Místek. Viktoria Žižkov ho zobrala len preto, že bol zadarmo.

Žižkov mal vtedy veľké finančné problémy a jeho tréner Jindřich Trpišovský musel improvizovať. Zháňal hráčov z väčších klubov na hosťovanie, ale nemohol im zaplatiť. Slavia vtedy ponúkla Součka.

Trpišovský a jeho asistenti však po prvom tréningu neboli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie