Denník N

Čo sa v skutočnosti deje vo chvíli, keď Fico rozpráva, že s Jankovskej prípadom sa nič nerobí

súdy, justícia, spravodlivosť, kriminalita Ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
súdy, justícia, spravodlivosť, kriminalita Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Na nečinnosť orgánov sa radi sťažujú advokáti. Ak by sa však nekonalo, obvinení sú na slobode. Keďže prípravné konanie je neverejné, vyšetrovatelia a prokurátori nemôžu vysvetľovať, čo urobili, aby usvedčili páchateľov.

Ten vzorec vyhlásení predsedu Smeru Roberta Fica je už niekoľko mesiacov nemenný. Vo väzbe sa po nástupe vlády Igora Matoviča ocitli politickí väzni. Väzba je mučiaci nástroj, ktorý má obvinených zlomiť, aby začali udávať, a v ich prípadoch sa v skutočnosti nekoná.

To, že by sa mesiace nič nespravilo a obvinení by sedeli vo väzbe zbytočne, je však v skutočnosti väčšinou len bežný rečnícky trik využívaný advokátmi, ktorý je v rozpore s realitou.

Fico takto vystupuje na obranu štátnej tajomníčky na ministerstve spravodlivosti za Smer Moniky Jankovskej, špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, podnikateľa Norberta Bödöra. Podobne sa zastával aj bývalého riaditeľa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru, o ktorom vo štvrtok sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Peter Pulman rozhodol, že má byť prepustený z väzby.

Jeden z dôvodov je, že všetci kľúčoví svedkovia v kauze už vypovedali. Kičura po obvinení, že bral úplatky, skončil v apríli vo väzbe a je teda možné, že do roka sa dostane na slobodu. Závisí to na rozhodnutí Najvyššieho súdu, pretože prokurátor voči Pulmanovmu rozhodnutiu podal sťažnosť.

Aj toto rozhodnutie Pulmana ukazuje, že sudcovia pri rozhodovaní o väzbe pozorne posudzujú, ako prokuratúra a polícia pri vyšetrovaní koná a postupuje.

A je to tak aj v prípade Jankovskej, o ktorej Pulman zhodou okolností rozhoduje tiež.

„O Monike Jankovskej si môžete myslieť čokoľvek, je však stále nevinná,“ presviedčal začiatkom februára predseda Smeru. Apeloval, aby ju verejnosť, polícia, prokuratúra vnímala ako „ženu a matku“. Stalo sa tak pár dní potom, čo sa bývalá štátna tajomníčka pokúsila v banskobystrickej cele predávkovať liekmi na úzkosť.

Fico vo svojom príhovore cez Facebook zjavne pozabudol na Jankovskej výpoveď z novembra, v ktorej sa čiastočne k obvineniam priznala.

Zároveň spochybňoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie