Denník N

Vašečka sa s Gröhlingom sporí pre školský zákon, nechce, aby školy trans ľuďom vydali nové doklady

Richard Vašečka (vľavo) a Branislav Gröhling (vpravo). Foto - TASR
Richard Vašečka (vľavo) a Branislav Gröhling (vpravo). Foto – TASR

„Napriek tomu, že s pánom ministrom školstva vedieme od volieb korektný dialóg a takmer vždy sa vieme dohodnúť (…) sme narazili na zásadný rozpor, ktorý sa nedá vyriešiť len medzi štyrmi očami,“ napísal na Facebook začiatkom týždňa šéf školského parlamentného výboru Richard Vašečka (OĽaNO – Kresťanská únia).

S ministrom Branislavom Gröhlingom (SaS) sa sporia pre novelu školského zákona. Tá obsahuje aj možnosť vystaviť napríklad maturitné vysvedčenie či výučný list s novým menom. Mladým ľuďom sa mená menia napríklad po osvojení novým rodičom či po rozvode rodičov.

Mená sa menia bežne

Vašečkovi prekáža, že túto možnosť by mohli využiť aj trans ľudia, ktorí by po zmene dokladov požiadali aj o vystavenie vysvedčenia s novým menom.

„Ako predseda školského výboru, ale aj ako otec a učiteľ zásadne nesúhlasím, aby sme v novele školského zákona nútili školy meniť doklad o získanom vzdelaní tým, ktorí si neskôr zmenili pohlavie. Teda napríklad, aby škola musela na požiadanie vydať maturitné vysvedčenie so ženským menom niekomu, kto absolvoval školu ako chlapec alebo naopak,“ vysvetľuje Vašečka.

Gröhling reagoval tiež na sociálnej sieti. Tvrdí, že dnes už si ľudia po zmene pohlavia dokážu vybaviť množstvo dokladov s novým menom, tak prečo nie aj maturitné vysvedčenie. „Ale povedať to takto by bola nuda, nenamútilo by to vodu a nezískalo by to takú viditeľnosť. Takto nejak vznikajú mediálne škandály,“ napísal minister školstva na Facebooku.

V súčasnosti existujú asi dve desiatky dôvodov, pre ktoré si ľudia môžu zmeniť meno. Podrobne sú rozpísané v zákone o mene a priezvisku. Zvyčajne ide o kroky súvisiace s manželstvom, rozvodom, osvojením si dieťaťa, o cudzojazyčné priezviská, nespisovné či hanlivé mená.

O niektorých zmenách rozhoduje okresný úrad, časť z nich stačí oznámiť. Po zmene mena sa človeku zmenia aj dokumenty, ktorými sa musí preukazovať. „Získava nový pas, občiansky, doklad o vysokoškolskom vzdelaní, vodičský preukaz či preukaz poistenca. Teraz by tu spadal napríklad aj nový výučný list či maturitné vysvedčenie,“ vysvetľoval Gröhling na Facebooku.

Minister pripomína, že vydanie dokladov so zmeneným menom už dnes garantujú viaceré zákony, medzi nimi aj vysokoškolský. V ňom sa špecificky hovorí aj o situácii, ak sa absolventovi v dokladoch zmení meno po zmene pohlavia.

„Vysoká škola vydá na žiadosť fyzickej osoby, u ktorej došlo k zmene mena alebo k zmene priezviska z dôvodu zmeny pohlavia, náhradný doklad o absolvovaní štúdia so zmeneným menom, priezviskom a rodným priezviskom (…) najneskôr do 30 dní od podania žiadosti,“ píše sa sa v zákone.

Základné a stredné školy povinnosť vydať doklad s novým menom nemajú, Gröhling ju chce preto zaviesť. „Ide o aktualizáciu zastaraného znenia zákona, ktorý nereflektuje zmenu mena občana zapísanú na dokladoch totožnosti,“ vysvetľuje ministerstvo.

Richard Vašečka je proti. Spýtali sme sa ho, či by zmenu dokladov mladým ľudom neumožnil ani v prípade, že nové meno získali z iného dôvodu ako pre zmenu pohlavia. Na žiadnu z otázok nereagoval.

OĽaNO novelu nemusí podporiť

S touto zmenou zákona majú podľa Vašečku problém aj koaliční partneri. Sľubuje, že klubu OĽaNO neodporučí v parlamente hlasovať za návrh zákona, ktorý bude obsahovať túto zmenu.

„Ako poslanec Kresťanskej únie a garant oblasti školstva v najväčšom poslaneckom klube OĽaNO takúto zmenu určite nepodporím a odporučím ju nepodporiť aj svojim kolegom,“ tvrdí Vašečka.

Opiera sa aj o dve petície ultrakonzervatívnych organizácií Aliancie za rodinu a Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku. Prvá petícia tvrdí, že Gröhling sa novelou zákona snaží presadzovať „agresívnu transsexuálnu ideológiu“. V druhej petícii sa píše, že trans ľudia by nemali mať možnosť výmeny školských dokladov a mali by sa psychiatricky liečiť.

Gröhling považuje takúto kritiku za neférovú. „Niektorí to spájajú výlučne so zmenou pohlavia, čo je mylné. Iní tvrdia, že ide o akúsi ideológiu, čo už je úplný nezmysel,“ tvrdí minister školstva. Pripomína, že ani vtedy, ak by zákon uspel, by o zmene pohlavia nerozhodovalo ministerstvo a naďalej to bude mať v rukách matrika. Tá sa rozhoduje na základe lekárskeho posudku.

Ministerstva školstva sme sa pýtali, koľko žiadostí o zmenu mena v školských dokladoch im chodí ročne, no presnú štatistiku neevidujú, pretože žiadosti chodia priamo na školy. „Vieme len, že takýchto prípadov je pár ročne,“ tvrdí ministerstvo.

Návrh zákona je v medzirezortnom pripomienkovom konaní, doručili k nemu viac ako 800 pripomienok, ktoré ministerstvo školstva vyhodnotí. Vašečka predpokladá, že návrh zákona sa do parlamentu dostane v máji.

Trans ľudia to nemajú ľahké

Slovenské zákony neumožňujú, aby si trans ľudia v dokladoch svojvoľne zmenili pohlavie či meno na požiadanie. Potrebujú na to potvrdenie od lekára o sterilizácii.

Ide pritom o chirurgické zákroky, ktoré sú zásahom do zdravia trans ľudí, a časť z nich ich nepotrebuje na to, aby dokázali žiť plnohodnotný život.

Na neférovosť tohto pravidla upozorňuje aj ombudsmanka Mária Patakyová. Už v roku 2017, keď sa zúčastnila Dúhového pochodu, naznačila, že podľa judikatúry štrasburského súdu by sme mali túto podmienku pri zmene pohlavia v dokladoch odstrániť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Branislav Gröhling

LGBTI+

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie