Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Pán bohviekto je sedliakova múdra dcéra

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

1. Mayday! Mayday! 2. Sudcovské previerky podľa Štrasburgu. 3. Právo na čistý vzduch + Právnický výraz týždňa.

Čerstvé udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka

1. Mayday! Mayday! 

Predstava, že sa verejný život a v jeho rámci najmä výkon základných práv bude spravovať pravidlami, už je passé aj oficiálne. Vláda, ktorá sťa „chytrá horákyně“ (v slovenčine vraj sedliakova múdra dcéra) mala aj nemala predsedu, otvorila aj neotvorila školy či zaviedla aj nezaviedla povinné testovanie, po troch dňoch rokovania aj nerokovania vydala uznesenie „k návrhu na opakované predĺženie času trvania núdzového stavu“.

Obsah nemá zmysel skúmať, dve iné veci sú zaujímavé.

Prvou je to, že na tom obsahu reálne prestalo záležať. Rastúca neochota verejnosti pátrať po tom, čo sa od nej chce, sa dala pozorovať už dlhšie, rovnako ako naliehanie samospráv, aby sa v zrozumiteľnej podobe dalo včas vedieť aspoň tým, od ktorých štát nepožaduje zdržanlivosť, ale výkon.

Výsledkom prosieb o nahradenie chaosu čo len kontúrami plánu je celoplošná neškálovaná rezignácia. Dokonale ju dokumentuje postoj ministra práce Krajniaka, ktorý sa vzdal ambície porozumieť úradnej úprave ľudských aj občianskych slobôd a pôsobenie vlastnej vlády nazval cirkusom a blázincom.

Varovaní pred rezignáciou na pravidlá za uplynulý rok odznelo dosť. Zbytočne. A zbytočné je, samozrejme, aj toto, takže je posledné a motivuje ho už len zvyškový pocit občianskej povinnosti.

Právny štát sú aj biele goliere za mrežami. O tom ani nepanuje spor. Iste, že sú. Ale nielen to je právny štát. Je ním aj, a možno predovšetkým, základná miera rešpektu zo strany moci voči

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie