Denník N

„Apolitické“ referendum chystajú nominanti Hlasu, Smeru a SNS, nachytali už aj odbory

Peter Pellegrini a Robert Fico. Foto – TASR
Peter Pellegrini a Robert Fico. Foto – TASR

Opozičné strany sľubovali apolitické referendum. V petičnom výbore je bývalý Glváčov asistent, asistent predsedu klubu SNS Bernaťáka aj nominant Hlasu.

Keď v januári predseda Hlasu Peter Pellegrini vyzval opozičné strany a organizácie ako odbory, aby sa spojili pri zbere podpisov za referendum o predčasných voľbách, jeho bývalý stranícky šéf Robert Fico ho ostro zahriakol a tvrdil, že akcia musí byť apolitická.

„Výrazne sme podčiarkovali nadstraníckosť a apolitickosť tohto konania,“ hovoril o zbere podpisov za referendum Fico 19. januára.

Predseda Smeru nazval Pellegriniho konanie hrubým politickým amaterizmom. „To sa tak nerobí, do psej matere,“ karhal šéfa Hlasu. „Na čele tohto musí byť výbor, ktorý bude mať totálne nadstranícku podobu. (…) To musia byť organizácie, ktoré sú mimo politického sektora,“ vravel Fico a dodal: „Smer je za čo najrýchlejší zber podpisov, ale musí byť zaštítený petičným výborom, ktorý vznikne apoliticky, nadstranícky a politické strany ho budú iba podporovať.“

Keď sa o niekoľko týždňov zástupcovia Smeru, Hlasu či SNS stretli, výsledok mal vyzerať takto: „Je to referendum, ktoré sa netýka konkrétnej politickej strany, je to petícia, ktorá nie je petíciou Hlasu ani iných politických strán. Je to petícia vás, občanov Slovenskej republiky, a strana Hlas sa len hrdo k tomu prihlásila,“ vravel 7. februára Pellegrini.

„Zhodli sme sa na jeho obsahu a zhodli sme sa na apolitickosti tohto referenda,“ povedal zasa o podpisovej akcii 5. februára predseda SNS Andrej Danko.

Papieroví nadstraníci

Opozičné strany sa v skutočnosti na apolitickom či nadstraníckom petičnom výbore nedohodli, ale rozdelili si ho medzi sebou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Referendum o predčasných voľbách

Slovensko

Teraz najčítanejšie